Header Ads

Παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση Παπαευαγγέλου με τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους

Την διενέργεια έρευνας παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στην οικονομική εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθούν οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές, από τον -πρώην, πλέον-  αντιπρόεδρο της εταιρείας Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με έρευνα των κινεζικών αρχών, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS (τραπεζικές κάρτες).

Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη.

Οι Κινέζοι αγοραστές των ελληνικών ακινήτων φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Golden Visa. Το πρόγραμμα αυτό, παρέχει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς, εφόσον αγοράσουν ακίνητο (δηλαδή πραγματοποιήσουν επένδυση στην Ελλάδα) αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, να κατοχυρώσουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια.

Ακόμα, έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι ο κ.Παπαευαγγέλου είχε αγοράσει σημαντικά ακίνητα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα στα οποία και η βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη, έναντι τιμήματος 4,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η διεύθυνση της Jumbo, επισημαίνει ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με τις δραστηριότητες της εταιρείας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νewsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.