Header Ads

Εισαγγελική παρέμβαση για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων με ρατσιστικά κίνητρα

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αντέδρασε άμεσα στην αναφορά-καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με τη συμμετοχή και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων ανά την Ελλάδα και έδωσε παραγγελία στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας και δι αυτών στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα με βάση την καταγγελία για την αύξηση περιστατικών βίας σε βάρος δημοσιογράφων με ρατσιστικά κίνητρα.

 

Σημειώνεται, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα απανωτά κρούσματα ακραίας βίας σε βάρος δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από επικίνδυνα στοιχεία που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή τους, ενώ προσβάλλουν βάναυσα την προσωπική και επαγγελματική τους υπόσταση και προχώρησε στην σχετική ενημέρωση προς την Εισαγγελία Αρείου Πάγου.

 

Την περασμένη Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018, η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεακού και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης είχαν επισκεφθεί για το εν λόγω θέμα την κ. Δημητρίου.

Ειδικότερα, η Ξένη Δημητρίου επισημαίνει στην παραγγελία της, ότι επειδή η ελευθερία του Τύπου είναι συστατικό της δημοκρατίας και οφείλουμε να διασφαλίζουμε τη δημοκρατική λειτουργία του, επειδή αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε φαινόμενα ανομίας με πιθανές ρατσιστικές εκδηλώσεις να κυριαρχούν και να εκφοβίζουν, ζητώ την εκ μέρους των εισαγγελέων της χώρας, τη συνεχή παρακολούθηση των τεκταινομένων και την άμεση και έγκαιρη παρέμβασή τους, όπου τελούνται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

 

Η επιστολή της ΠΟΕΣΥ

«Αξιότιμη κυρία εισαγγελεύ,

Η ΠΟΕΣΥ αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους σε όλα τα μέσα μαζικής Ενημέρωσης [έντυπα, τηλεοπτικά κλπ]. Εξαιτίας του ρόλου μας και της θέσεως μας γινόμαστε συχνά αποδέκτες καταγγελιών, που αφορούν σε μέλη των ενώσεων μας και θεσμική μας υποχρέωση είναι η ανάληψη κάθε δυνατής πρωτοβουλίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και της ελευθερίας και ασφάλειας τους, ως μέσο για την προάσπιση της Ελευθεροτυπίας.

Τον τελευταίο, μάλιστα, καιρό, εξαιτίας του κύματος των μεταναστευτικών ροών, της συστηματικής κάλυψης του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και της έξαρσης από την άλλη πλευρά ρατσιστικών φαινομένων, όλο και πιο συχνά συνάδελφοι μας δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών, από ομάδες ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αναφορές σε ρατσιστικές -εθνικιστικές ιδεολογίες.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές, όπως η Μυτιλήνη, όπου οι μεταναστευτικές ροές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δεν είναι δε λίγες, οι φορές, που οι συνάδελφοι μας αισθάνονται, ότι κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους, η οικογένεια ή η περιουσία τους, εάν διανοηθούν να εκφράσουν θέσεις μη αρεστές στις προαναφερόμενες ομάδες.

Ως εκ του θεσμικού σας ρόλου, είστε τοποτηρητής της νομιμότητας και εγγυητής όλων εκείνων των θεσμών, που συναποτελούν την έννοια της δημοκρατίας, μεταξύ αυτών δε και της ελευθεροτυπίας. Οι δε συμπεριφορές, που καταγγέλλονται από τα μέλη μας, μοναδικό σκοπό έχουν την φίμωση του Τύπου, την χειραγώγηση του και την επιβολή τελικώς μίας άτυπης ομερτά.

Προσφεύγουμε σε εσάς και ζητούμε να εξαντλήσετε κάθε θεσμική δυνατότητα, που σας παρέχει ο ρόλος σας, προκειμένου να προστατευτούν οι συνάδελφοι μας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να διασφαλιστεί, η αυτονόητη δυνατότητα τους να επιτελούν την αποστολή και τον ρόλο τους, χωρίς φόβο. Φρονούμε, ότι η παρέμβαση σας είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας και τελικώς της Ελευθεροτυπίας.

Παραμένουμε στην διάθεση σας.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

Η Πρόεδρος Έλενα Ριζεάκου»

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.