Header Ads

11 νεκροί από την κακοκαιρία στην Ιταλία

Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την Ιταλία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους και πλημμυρίζοντας τη Βενετία.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου παρέμεινε βυθισμένη κάτω από το νερό για δεύτερη ημέρα, την ώρα που η Βασιλική του Αγίου Μάρκου επίσης πλημμύρισε με το μωσαϊκό δάπεδό της να καλύπτεται από νερό ύψους 90 εκατοστών.

«Η Βασιλική γέρασε 20 χρόνια σε μια μόλις ημέρα και ίσως να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος λέγοντας αυτό» δήλωσε ο Κάρλο Τεσερίν, ο διαχειριστής του ναού.

Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήταν η δεύτερη φορά αυτόν τον αιώνα που η Βασιλική πλημμύρισε και μόλις η πέμπτη φορά που τόσο πολύ νερό κατέκλυσε το εσωτερικό της στα 1000 χρόνια της ιστορίας της.

«Είναι όλο και δυσκολότερο για εμάς και ίσως θα καταστεί αδύνατο να επιδιορθώσουμε τις ζημιές, ιδίως σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο Τεσερίν.

Καταστροφές καταγράφθηκαν επίσης σε πόλεις στον ιταλικό βορρά, τον νότο και το κέντρο της Ιταλίας. Πολλοί από τους 11 θανάτους προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων, με την ταχύτητα των ανέμων να ανέρχεται έως και τα 150χλμ/ώρα.

Μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές είναι η Λιγουρία, στο βορειοδυτικό τμήμα.

Τεράστια κύματα έπληξαν το παραθαλάσσιο θέρετρο Ραπάλο, με αποτέλεσμα δεκάδες πολυτελή γιοτ να ανατραπούν από τη θαλασσοταραχή.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ των γιοτ που υπέστησαν σοβαρές ζημιές είναι ένα ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί αργά σήμερα και την Τετάρτη, «κάνοντας ανακωχή με τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος της αρχής πολιτικής προστασίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.