Header Ads

Νεκρός ο γκάνγκστερ -συνεργάτης του FBI, που είχε υποδυθεί ο Τζόνι Ντεπ: Τα σενάρια δολοφονίας

Ο Τζέιμς Γουάιτι Μπούλτζερ, ένας διαβόητος γκάγκστερ της Βοστόνης που ζούσε διπλή ζωή καθώς ταυτόχρονα ήταν και πληροφοριοδότης του FBI, βρέθηκε νεκρός αφού μεταφέρθηκε σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στη Δυτική Βιρτζίνια, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο ανώνυμους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Τα αίτια του θανάτου του Μπούλτζερ είναι ασαφή. Το NBC News δεν έκανε καμία αναφορά, ωστόσο η εφημερίδα Boston Globe υποστηρίζει ότι δολοφονήθηκε μέσα στη φυλακή.

Ο Μπούλτζερ ήταν 89 ετών και είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Πρόσφατα μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Χέιζελτον, στη Δυτική Βιρτζίνια.

Ένας από τους συνηγόρους του, ο Χένρι Μπρέναν, είπε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Τον Αύγουστο του 2013 ο Μπούλτζερ κρίθηκε ένοχος για 11 δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, όπως εκβιασμούς, και καταδικάστηκε σε δις ισόβια συν πέντε χρόνια κάθειρξη. Είχε προσπαθήσει σκληρά να αποφύγει τη φυλακή: μεταξύ άλλων, σκότωσε μάρτυρες κατηγορίας, δωροδοκούσε διεφθαρμένους αστυνομικούς και έζησε ως φυγόδικος επί 16 χρόνια. Όλα τελείωσαν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο: μια πρώην μις Ισλανδία έδωσε στις αρχές πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψή του, τον Ιούνιο του 2011, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, όπου ζούσε με την επί πολλά χρόνια σύντροφό του.

Ο Μπούλτζερ και η συμμορία Γουίντερ Χιλ δρούσαν επί περισσότερα από 20 χρόνια στην ιρλανδέζικη συνοικία Σάουθ Μπόστον. Στις δραστηριότητές τους περιλαμβάνονταν τοκογλυφία, εκβιασμοί, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, δολοφονίες. Και όλα με την σιωπηρή έγκριση ενός πράκτορα του FBI που ”έκανε τα στραβά μάτια” ώστε να του παρέχουν πληροφορίες για άλλους γκάνγκστερ της πόλης.

Ο Μπούλτζερ, τον οποίο υποδύθηκε ο Τζόνι Ντεπ στην ταινία Black Mass το 2015, ήταν γνωστός για τη βαναυσότητά του και την ευερεθιστότητά του. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι στραγγάλισε δύο γυναίκες με τα χέρια του και βασάνισε επί ώρες έναν άνδρα, πριν να τον πυροβολήσει στο κεφάλι.

 ″Παίρναμε ό,τι θέλαμε. Βγάλαμε εκατομμύρια από εκβιασμούς και τοκογλυφία και παροχή προστασίας. Και αν κάποιος μας κάρφωνε, τον σκοτώναμε. Δεν ήμασταν καλά παιδιά”, έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Κέβιν Γουίκς, ένας από τους ”υπαρχηγούς” του Μπούλτζερ που τελικά κατέθεσε εναντίον του.

Ο Μπούλτζερ γεννήθηκε το 1929 και μεγάλωσε στο Σάουθ Μπόστον. Τον αποκαλούσαν ”Γουάιτι” επειδή είχε ανοιχτά ξανθά μαλλιά, αλλά λέγεται ότι σιχαινόταν αυτό το παρατσούκλι και προτιμούσε να τον φωνάζουν απλώς ”Τζίμι”. Όταν ήταν έφηβος εντάχθηκε στη συμμορία Σάμροκς. Συνελήφθη και κατέληξε σε αναμορφωτήριο ανηλίκων.

Από το 1956 μέχρι το 1965 ήταν στη φυλακή για ληστείες τραπεζών. Αφού αποφυλακίστηκε, ασχολήθηκε με παράνομα στοιχήματα και τοκογλυφία, επέζησε από τον ”πόλεμο των συμμοριών” μεταξύ δύο αντίπαλων ιρλανδικών ομάδων και αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του υποκόσμου της Βοστόνης στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η ”καριέρα” του εκτοξεύτηκε χάρη στη στενή σχέση του με τον πράκτορα του FBI Τζον Τζ. Κόνολι, με τον οποίο γνωρίζονταν από την παιδική τους ηλικία. Ο Μπούλτζερ του έδωσε όντως πληροφορίες που οδήγησαν στη διάλυση αντίπαλων συμμοριών (κυρίως της ιταλικής μαφίας της Νέας Αγγλίας) και τη σύλληψη πολλών ντόπιων μικροκακοποιών. Σε αντάλλαγμα, ο Κόνολι τον ενημέρωνε για τις έρευνες του FBI σε βάρος του.

Το 2008 ο Κόνολι καταδικάστηκε για εκβιασμό, δωροληψία και ανθρωποκτονία, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη δολοφονία ενός λογιστή που ο Μπούλτζερ και ο στενός συνεργάτης του, ο Στιβ ”Δε Ράιφλμαν” Φλέμι, φοβούνταν ότι θα κατέθετε εναντίον τους.

Πρώην συνεργάτες του Μπούλτζερ στράφηκαν εναντίον του μετά το 1995, ενώ εκείνος κρυβόταν για να μην συλληφθεί. ”Ο τύπος αυτός είναι ένας ψυχοπαθής δολοφόνος”, σχολίασε ο Τομ Φόλεϊ, που ερεύνησε τις υποθέσεις του 89χρονου γκάγκστερ. ”Του άρεσε αυτή η ζωή. Ήταν ένας από τους πιο σκληρούς και αμείλικτους ανθρώπους που δρούσαν στην περιοχή της Βοστόνης. Ήταν ένας κακός, κακός, κακός τύπος”, πρόσθεσε.

Μετά το 1995 ο Μπούλτζερ κρυβόταν σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη Σάντα Μόνικα, μαζί με τη φίλη του, Κάθριν Γκρέιγκ. Τους κατέδωσε μια γειτόνισσα, η Άννα Μπγιορνσντότιρ, πρώην ηθοποιός και Μις Ισλανδία του 1974. Είδε στην τηλεόραση μια είδηση για το ανθρωποκυνηγητό του FBI και αναγνώρισε τον άνδρα που γνώριζε με το όνομα ”Τσάρλι Γκάσκο”. Η Μπγιορνσντότιρ έλαβε αμοιβή 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την πληροφορία αυτή.

Η Γκρέιγκ καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη και πρόστιμο 150.000 δολαρίων και πρόκειται να αποφυλακιστεί το 2020.

Ο Μπούλτζερ αρνιόταν ότι υπήρξε ποτέ πληροφοριοδότης του FBI. Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέβαλε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολαρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του, με το σκεπτικό ότι ο γκάνγκστερ δρούσε εν γνώσει των αρχών.

 

Την εποχή που ο Τζέιμς Μπούλτζερ λήστευε τράπεζες και σκότωνε ανθρώπους, ο μικρότερος αδελφός του, Μπίλι, έχτιζε την πολιτική καριέρα του. Ήταν βουλευτής επί 35 χρόνια, υπήρξε πρόεδρος της Γερουσίας της Μασαχουσέτης και κατόπιν πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2003, όταν έγινε γνωστό ότι οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον φυγόδικο αδελφό του και δεν το ανέφερε στις αρχές.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.