Header Ads

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζάεφ» η αντίδραση Τσίπρα για την ψηφοφορία στην πΓΔΜ. Ικανοποίηση από Βρυξέλλες, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Με θετικές αντιδράσεις έγινε δεκτό από τις περισσότερες πλευρές το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, που θα επιτρέψει την υιοθέτηση της νέας συνταγματικής ονομασίας της χώρας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το σκοπιανό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με 80 ψήφους «υπέρ» και 39 ψήφους «κατά», καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 8 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) που χρειαζόταν.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνεχάρη τον «φίλο του» Ζόραν Ζάεφ και χαρακτήρισε την έγκριση της πρότασης «ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό βήμα προς την κοινή επιτυχία μας». 

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα «τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος, έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ».

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε…» είπε ο κ. Ζάεφ. «Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα…»

ΟΗΕ: Ικανοποίηση Μάθιου Νίμιτς
Την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, συγχαίροντας τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον «αποτελεσματικό» και «υπεύθυνο» τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα.

Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά. 

Μέσω Twitter

Τουσκ: Ενα βήμα πιο κοντά στη διατλαντική μας κοινότητα
«Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα » δήλωσε μέσω twitter, στην γλώσσα των Σκοπίων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

 

Στόλτενμπεργκ: Να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη στο ΝΑΤΟ
«Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

 

Γ. Χαν: Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο

«Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια» έγραψε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, η διαδικασία για την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψει την υιοθέτηση της νέας συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. μπορεί να διαρκέσει τρεις ή περισσότερους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι βουλευτές θα έχουν δύο ακόμη ευκαιρίες ψήφου, εν μέσω κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα εξετάζουν τις αλλαγές κάθε άρθρου του συντάγματος, με το κάθε άρθρο να παραμένει προς εξέταση 3 μέρες σε κάθε επιτροπή.
Η δεύτερη ψηφοφορία επί του σχεδίου των συνταγματικών αλλαγών απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, ενώ η τρίτη και τελική ψηφοφορία για τις αλλαγές απαιτεί και πάλι πλειοψηφία 2/3 (80/120 βουλευτές).

 

 

 

ΠΗΓΗ: Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.