Header Ads

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά και η αντοχή του Τσίπρα που εξαντλείται

Photo: Eurokinissi

«Όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας χθες το πρωί σε πρωινή εκπομπή. Προφητική η δήλωσή του; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.

Λίγη ώρα μετά ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς δήλωσε την παραίτησή του και η οποία έγινε δεκτή.

Ήταν κάτι που κανείς στην κυβέρνηση δεν ήθελε να ζήσει σε μία περίοδο που η μάχη με τις συντάξεις φαίνεται να κερδίζεται, η κατάργηση του «αισχρού» υποκατώτου, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα σωρό μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης φτάνουν σιγά σιγά στην βουλή. 

Η κυβέρνηση αναγκάζεται (γιατί περί ανάγκης πρόκειται) να πορευτεί με ένα κόμμα που την χωρίζει πλέον άβυσσος. Το μνημόνιο δεν υπάρχει και οι διαφορές βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές μέρες μετά την ομοβροντία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα πρώτα σύννεφα στην σχέση Καμμένου – Κοτζιά εμφανίστηκαν μετά την πρωτοβουλία του πρώτου να προτείνει κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ δικό του plan B για το Σκοπιανό, με τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε μία αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του πρώην υπουργού.

Κατά την διάρκεια του προχτεσινού υπουργικού συμβουλίου, ο Νίκος  Κοτζιάς αποχώρησε πριν την λήξη του, μία κίνηση που λογικό ήταν να προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, ενώ λίγες ώρες αργότερα είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες διαρροές περί παραίτησης.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο, οι τόνοι στο υπουργικό συμβούλιο ανέβηκαν με την αντεγκλήσεις Καμμένου – Κοτζιά να είναι συνεχείς, διάφοροι υπουργοί να λειτουργούν πυροσβεστικά και τον πρωθυπουργό να τονίζει πως δεν θα δεχτεί να υπονομευθεί από κανέναν η θετική πορεία της χώρας.

Ο Νίκος Κοτζιάς θεώρησε ότι ο πρωθυπουργός τον «άδειασε» και η συνέχεια της ιστορίας γνωστή.Το μήνυμα του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ένα. Ζήτησε στήριξη μέχρι τέλους και να μην συμπλεύσει κανείς με την Δεξιά σε περίπτωση πρότασης μομφής.

Οι βάσεις για την συνέχιση στην σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν μπει βέβαια μία μέρα νωρίτερα με το γεύμα Τσίπρα – Καμμένου στην Λέσχη Αξιωματικών.Μπροστά στις κάμερες, κατά την διάρκεια των δηλώσεων του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος για παραίτηση Κοτζιά.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι η επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών υποδηλώνει τον σεβασμό του για την δουλειά του πρώην πλέον υπουργού.

Παράλληλα, με τις δηλώσεις του ήθελε να στείλει και ένα ακόμα μήνυμα στον κυβερνητικό του εταίρο πως προσωπικές στρατηγικές και διγλωσσία δεν θα γίνουν αποδεκτές. Αλλά και πως όποιος θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης λόγω Σκοπιανού θα υπονομεύσει την ομαλή πορεία της χώρας προς την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια.

Σενάρια που φέρνουν πιο κοντά τις κάλπες μετά τις σημερινές εξελίξεις δεν φαίνεται να έχουν βάση καθώς και οι δύο εταίροι έχουν να χάσουν πολλά. Ο μεν Τσίπρας θέλει να παίξει το χαρτί των παροχών τους επόμενους μήνες ενώ ο Καμμένος σε περίπτωση εκλογών … αύριο είναι σχεδόν αδύνατο να βρίσκεται στην Βουλή.

Από το Blogger.