Header Ads

Στροφή Τραμπ: Ο Κασόγκι είναι νεκρός και οι συνέπειες για τη Σαουδική Αραβία θα είναι πολύ σοβαρές

Δύο βδομάδες μετά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε για πρώτη φορά ότι πιστεύει πώς είναι νεκρός, προσθέτοντας ότι η αμερικανική αντίδραση απέναντι στο Ριάντ θα είναι «πολύ ισχυρή».

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις πληροφορίες διαφόρων πηγών που υποδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ριάντ στην δολοφονία του Κασόγκι , αλλά απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως τον πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως υπεύθυνο για τον θάνατο του δημοσιογράφου.

 Σε μία σύντομη συνέντευξή του στους New York Times από το Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, ο κ. Τραμπ αναγνώρισε το γεγονός ότι οι κατηγορίες περί διαταγής θανάτου από τον ίδιο τον Σαλμάν δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία και πυροδοτούν μία από τις σοβαρότερες κρίσεις εξωτερικής πολιτικής κατά την διάρκεια της προεδρίας του.

 «Δυστυχώς, το γεγονός έχει τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου» δήλωσε ο κ. Τραμπ στη συνέντευξή του. «Δεν είναι θετικό. Καθόλου θετικό...»

Η αλλαγή της στάσης του Αμερικανού προέδρου έγινε λίγο μετά την ενημέρωσή του από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος επέστρεψε από το Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον Σαλμάν.

«Εκτός κι αν συμβεί κάποιο θαύμα, πιστεύω ότι είναι νεκρός, με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από κάθε πλευρά...» δήλωσε ο κ. Τραμπ. Αναχωρώντας για ταξίδι στη Μοντάνα, ο αμερικανός Πρόεδρος ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις σε περίπτωση που η ενοχή της Σαουδικής Ααραβίας στοιχειοθετηθεί.

«Θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρές» απάντησε. «Είναι πολύ κακή υπόθεση...»

Ο αμερικανός Πρόεδρος έδωσε επίσης το «πράσινο φως» στον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, για να μην παραστεί στο επενδυτικό συνέδριο που έχει οργανωθεί υπό την Προεδρία του Σαλμάν στο Ριάντ. Ο κ. Μνούτσιν ανακοίνωσε την αποχή του από το συνέδριο αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών στο Οβαλ Γραφείο.


ΠΗΓΗ: Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.