Header Ads

Σβίγκου: Η κυβερνητική γραμμή για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιδέχεται αμφισβήτησης

photo: Eurokinissi

«Δημιουργήθηκε μια δύσκολη κατάσταση και ο Πρωθυπουργός ανέλαβε να την επιλύσει, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών δίνοντας ένα διπλό μήνυμα», τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Εξειδικεύοντας: Μήνυμα «αφενός στο εξωτερικό καταδεικνύοντας την προσήλωση της χώρας στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως μια συμφωνία σταθερότητας και ειρήνης για τα Βαλκάνια, για τις χώρες των Βαλκανίων και ένα μήνυμα στο εσωτερικό, ότι δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης και καμίας διγλωσσίας το ζήτημα της Συμφωνίας, όπως και το συνολικό ζήτημα της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας στα προβλεπόμενα συνταγματικά όρια, στο ζήτημα της ανάκαμψης της οικονομίας, της υλοποίησης των εξαγγελιών της ΔΕΘ και της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Ερωτηθείσα για το αν είναι εξασφαλισμένη η κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:«Οι διαφορές με τους ΑΝΕΛ είναι δεδομένες στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως, εξίσου δεδομένη είναι η κυβερνητική γραμμή, η εθνική γραμμή για την ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μια συμφωνία ειρήνης και σταθερότητας. Το μήνυμα, του πρωθυπουργού χθες και με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ξεκάθαρο και είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διγλωσσία, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση της κεντρικής επιλογής, της κεντρικής εθνικής γραμμής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλες οι πλευρές και με τις κινήσεις τους να δηλώσουν ότι κατανοούν αυτή την αναγκαιότητα και για χαμηλούς τόνους, αλλά και για προσήλωση στους εθνικούς στόχους».

Αναλυτικότερα, για την κυβερνητική σταθερότητα, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής και κανείς δεν πρόκειται να δώσει το δικαίωμα στη Ν.Δ. ούτε καν να ονειρεύεται σχέδια αποσταθεροποίησης» και τόνισε την ανάγκη για «αποφασιστικότητα και προσήλωση για την ολοκλήρωση του συλλογικού πολιτικού σχεδίου».

«Δυσάρεστη εξέλιξη» χαρακτήρισε εξάλλου την παραίτηση Κοτζιά, μιλώντας «Στο Κόκκινο» η Ράνια Σβίγκου υπογραμμίζοντας ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι την αποδέχτηκε με πόνο, ακριβώς επειδή ο Νίκος Κοτζιάς συνέβαλε τα μέγιστα στην κυβερνητική προσπάθεια για αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, τόσο με τις ικανότητες όσο και με τις γνώσεις του. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι, και όχι μόνο μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα».

Στο ερώτημα «ποιες είναι οι προτεραιότητες από δω και πέρα της κυβέρνησης και πώς θέλει να κινηθεί στο επόμενο διάστημα της κυβερνητικής θητείας» η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «η βασική προτεραιότητα του κόμματος είναι να αντιστοιχηθεί με τις προσδοκίες και με τις ανάγκες της κοινωνίας, με δεδομένες και τις τρεις εκλογικές μάχες που θα υπάρξουν την επόμενη περίοδο, να έρθει σε επαφή με κομμάτια της κοινωνίας από τα οποία έχει απομακρυνθεί την προηγούμενη περίοδο και να υπάρξει συνδιαμόρφωση των πολιτικών προτεραιοτήτων για την επόμενη περίοδο»

Όπως τόνισε στη ραδιοφωνική της συνέντευξη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια «έχει σημασία η εκπόνηση του προγράμματος για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι και μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματική ανανέωση και η εμβάθυνση του προγραμματικού του λόγου. Σχετικά με αυτό θα υπάρξει και Επιτροπή Προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα δει και το προγραμματικό σχέδιο το οποίο θα μας πάει στις επόμενες εκλογικές μάχες αλλά και πέρα από αυτές, πώς δηλαδή βλέπουμε τη σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά, πώς θα δώσει τις μάχες για την επόμενη μέρα, με τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και με την εκπόνηση ενός διαφορετικού αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο θα επικεντρώνεται στη δίκαιη ανάπτυξη και θα βάζει τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και σε όσα είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα»

Τέλος, ερωτηθείσα για τις πρόσφατη τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή, η κ. Σβίγκου δήλωσε:« Καταρχάς η τοποθέτηση του κ. Πολάκη δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζει η Ν.Δ. Βλέπουμε για μια ακόμη φορά ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τη δικαιοσύνη και να την χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τους προπαγάνδας. Είδαμε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να τουιτάρει και στα αγγλικά θέλοντας να δώσει ένα μήνυμα στο εξωτερικό, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Ήταν στελέχη της Ν.Δ. εκείνα τα οποία έχουν μιλήσει για δικαστικές διώξεις του ΣΥΡΙΖΑ -μιλάω για τον κ. Σαμαρά, που έλεγε ότι θα καθίσει στο ειδικό δικαστήριο τον κ. Τσίπρα, μιλάω για τον κ. Γεωργιάδη που έλεγε ότι θα κλείσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη φυλακή. Πρόκειται για άθλιες και απαράδεκτες δηλώσεις. Αυτές θα πρέπει να καταδικάσει ο κ. Μητσοτάκης, αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα λεγόμενα του κ. Πολάκη. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει μιλήσει για την εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη. Αυτή είναι και η συλλογική μας στάση, ότι εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη, ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τους θεσμούς, κάτι που δυστυχώς δεν το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τους θεσμούς».

Πηγή: ΑΠΕ 

Από το Blogger.