Header Ads

Καλά στην υγεία του το πλήρωμα του Stena Impero – Σε αυτοσυγκράτηση καλεί τη Βρετανία το Ιράν

Ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο προειδοποίησε μέσω ασυρμάτου ένα ιρανικό περιπολικό σκάφος κατά της εμπλοκής του στην πορεία του δεξαμενόπλοιου Stena Impero, καθώς περνούσε από το Στενό Oρμούζ, σύμφωνα με ένα ηχητικό απόσπασμα που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.

Yπενθυμίζεται πως οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατάσχεσαν το τάνκερ την Παρασκευή.

«Παρακαλώ επιβεβαιώστε ότι δεν έχετε πρόθεση να παραβιάσετε τον διεθνή νόμο, προσπαθώντας παράνομα να επιβιβαστείτε», φέρεται να προειδοποιεί η φρεγάτα του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού (Montrose) το ιρανικό περιπολικό σκάφος, σύμφωνα με το ηχητικό που διέθεσε η εταιρία ασφαλούς ναυσιπλοΐας Dryad Global.

Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα πως μόνο «η σύνεση και η προνοητικότητα» θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις εντάσεις μεταξύ της χώρας του και της Βρετανίας, μετά την κατάσχεση από την Τεχεράνη του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero.

«Έχοντας αποτύχει να παρασύρουν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Πόλεμο του Αιώνα και φοβούμενοι την κατάρρευση της ομάδας του, ο Τζον Μπόλτον στρέφει την χολή του κατά της Βρετανίας, ελπίζοντας ότι θα την τραβήξει στο βάλτο», έγραψε ο Ιρανός ΥΠΕξ στο Twitter.

Η Βρετανία από την πλευρά της, χαρακτήρισε την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου ως μία «εχθρική ενέργεια».

Ωστόσο, η Τεχεράνη για εβδομάδες έλεγε ότι θα εκδικηθεί την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Grace 1 από βρετανικές δυνάμεις για παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Συρίας.

Στον απόηχο των εξελίξεων το Ομάν παρότρυνε σήμερα το Ιράν να απελευθερώσει το -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο κατάσχεσε προχθές.

Το Ομάν κάλεσε επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν διπλωματικά τις διαφορές τους, όπως μετέδωσε σήμερα, η κρατική τηλεόραση Oman TV News.

«Το Σουλτανάτο [του Ομάν] κάνει έκκληση προκειμένου η περιοχή να μην εκτεθεί σε κινδύνους που θα επηρεάσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα», ανέφερε η ανάρτηση της κρατικής τηλεόρασης στο Twitter.

Την ίδια ώρα ο απεσταλμένος του Ιράν στην Βρετανία παρότρυνε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκρατήσει τις «εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις» οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο επιθυμούν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μετά από την κατάσχεση του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

«Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρατήσει αυτές τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Ηνωμένου Βασιλείου, [πέρα από το ζήτημα που προέκυψε με τα πλοία]. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο κι ανόητο, σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο για την περιοχή», έγραψε στο Twitter ο Χαμίντ Μπαϊεντινετζάντ.

«Παρόλα αυτά, το Ιράν είναι έτοιμο για διαφορετικά σενάρια», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως όλα τα μέλη του πληρώματος του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero που κατάσχεσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είναι ασφαλή, όπως δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση, ο υπεύθυνος των λιμενικών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν, Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ.

«Όλα τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι ασφαλή κι έχουν καλή υγεία στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς», είπε ο Αφιφιπούρ.

Η Βρετανία καταδίκασε την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, που έγινε προχθές χαρακτηρίζοντάς την ως «μία εχθρική ενέργεια», ενώ απέρριψε τις εξηγήσεις της Τεχεράνης ότι η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου έγινε εξαιτίας της εμπλοκής του σε ένα ατύχημα με ένα άλλο ιρανικό αλιευτικό σκάφος.

(Με πληροφορίες από Reuters, AP, ΑΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.