Header Ads

Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία: Η Fed μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια

Η ομοσπονδιακή τραπεζα (Fed) μείωσε την Τετάρτη το βασικό επιτόκιο, για πρώτη φορά από το 2008, εκφράζοντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και για τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η μείωση αυτή, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ώστε το επιτόκιο να κυμαίνεται γύρω στο 2-2,25%, ήταν αναμενόμενη από τις αγορές, ιδίως μετά τις αλλεπάλληλες επικρίσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που και την Τρίτη ζήτησε για άλλη μια φορά την «ισχυρή» μείωση των επιτοκίων.

Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές πέρσι, όμως πλέον θεωρεί ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτούν μια άλλη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μετά την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι «θα ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει» την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που σπάει ρεκόρ μακροβιότητας.

Η απόφαση πάντως της Νομισματικής Επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη, αφού δύο μέλη της, η Εσθερ Τζορτζ από το Κάνσας Σίτι και ο Ερικ Ρόζενγκρεν από τη Βοστόνη διαφώνησαν, ζητώντας να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%.

 Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.