Header Ads

Φήμες ότι ο γιός του Οσάμα μπιν Λάντεν (και διάδοχος του στην Αλ Κάιντα) είναι νεκρός

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο γιος και φημολογούμενος διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, είναι νεκρός, μετέδωσαν πολλά αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης, βασιζόμενα σε πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η είδηση αυτή μεταδόθηκε αρχικά από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News το πρωί της Τετάρτης. Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο δεν επιβεβαιώσαν τις λεπτομέρειες, ούτε αν η Ουάσινγκτον έπαιξε κάποιο ρόλο στον θάνατό του.

Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, πέρυσι, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα του αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικήρυξε, προσφέροντας αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Εζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφβανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απείλησε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει επίσης να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (σ.σ. στην Υεμένη) και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011. Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ′ οίκον περιορισμό στο Ιράν και έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας άφηναν να εννοηθεί ότι καταβάλονταν προσπάθειες για να επανενωθεί με τον πατέρα του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο Χάμζα μπιν Λάντεν, είναι νεκρός.

«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για αυτό», επανέλαβε δύο φορές ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πληροφορία που μετέδωσε το NBC, βασιζόμενο σε τρεις ανώνυμες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.