Header Ads

Αφγανιστάν: Έκρηξη λεωφορείου με τουλάχιστον 32 νεκρούς- Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά

Δεκάδες πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στο δυτικό Αφγανιστάν την Τετάρτη όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα τοποθετημένη στο πλάι του δρόμου από τους «Ταλιμπάν», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

To λεωφορείο διέσχιζε τον αυτοκινητόδρομο Κανταχάρ - Χεράτ όταν πάτησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα τον θάνατο 32 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 17, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Φαρά,  Μουχιμπουλά Μουχίμπ.

«Η βόμβα ήταν πρόσφατα τοποθετημένη εκεί από τους αντάρτες των Ταλιμπάν για να στοχεύσουν αφγανικές και ξένες δυνάμεις ασφαλείας», είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα θύματα ήταν πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Το ποσοστό των παιδιών που έχει χάσει τη ζωή του στον πόλεμο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των αμάχων.

Ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας, δήλωσε πως ο απολογισμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος, κάνοντας λόγο για 34 άτομα.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι ευθύνονται για το περιστατικό. Ωστόσο, είναι γνωστό πως τοποθετούν βόμβες στις άκρες των δρόμων στοχεύοντας να πετύχουν κυβερνητικούς αξιωματούχους και δυνάμεις ασφαλείας.

Ακόμη, είναι εκείνοι οι οποίοι ελέγχουν αποτελεσματικά τη μισή χώρα και κάνουν συχνές συναντήσεις με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιτζάντ από τα τέλη του περασμένου έτους. Φαίνεται να κλείνουν σε μια συμφωνία με την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν δεν θα χρησιμοποιήσουν την περιοχή ως σημείο εκκίνησης για διεθνείς επιθέσεις.

Η έκρηξη ήρθε μια μέρα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στον πόλεμο του Αφγανιστάν είναι συγκλονιστικός, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τον τερματισμό των συγκρούσεων που διαρκούν εδώ και 18 χρόνια.

 πηγή: Reuters

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.