Header Ads

Ο ΣΕΒ ζητά την κατάργηση του κατώτατου μισθού για τις τριετίες - Συνάντηση με Βρούτση

Ο ΣΕΒ ζητά την κατάργηση του κατώτατου μισθού για τις τριετίες - Συνάντηση με Βρούτση

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα έχει σήμερα το πρωί στις 10.00 το προεδρείο του ΣΕΒ μετά την πρόσκληση του υπουργού για κατάθεση προτάσεων σχετικά με την αναβάθμιση και ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο θέμα του κατώτατου καθώς ο ΣΕΒ έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού και κυρίως στο θέμα των τριετιών. Η προσφυγή κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 2 Ιουλίου και αναμένεται να εκδικαστεί από το ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου. Η πλευρά των εργοδοτών ζητάει, στην ουσία, την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, στην οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Κι αυτό, γιατί, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, αφενός δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και η εν λόγω εγκύκλιος δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, αφετέρου αλλάζει την ουσία του νόμου 4172/2013, με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς.

Παράλληλα από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας θα τεθεί το θέμα της ΕΡΓΑΝΗ στο πλαίσιο των αυξημένων αναγκών της αγοράς καθώς επιθυμεί να προχωρήσει στην αναβάθμιση του σε στρατηγικό εργαλείο για την τόνωση της απασχόλησης και τον έλεγχο και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας.

Η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 ενσωματώνοντας τις προτάσεις των εταίρων στο τελικό σχέδιο για την αναβάθμιση του συστήματος Εργάνη. Το δεύτερο βήμα είναι η νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του συστήματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά
Από το Blogger.