Header Ads

Η Ινδονησία έστειλε πίσω σε Γαλλία και Χονγκ Κονγκ τα σκουπίδια τους

Η Ινδονησία έστειλε πίσω στη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ επτά κοντέινερ με απορρίμματα που είχαν εισαχθεί παράνομα στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των τοπικών τελωνειακών αρχών, την ώρα που οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας πολλαπλασιάζουν τις επιχειρήσεις τους αυτού του είδους για να μην είναι πλέον οι χωματερές των πλούσιων χωρών.

Τα εμπορευματοκιβώτια που εστάλησαν πίσω περιέχουν οικιακά απορρίμματα, πλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα υλικά σε παραβίαση των κανόνων εισαγωγής, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές της ινδονησιακής νήσου Μπατάμ.

″Τα κοντέινερ αναχώρησαν χθες Δευτέρα και αξιωματούχοι που παρίσταντο επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους”, δήλωσε σήμερα στο AFP η Σουσίλα Μπράτα, αξιωματούχος των τοπικών τελωνειακών αρχών.

Προηγουμένως, ένας άλλος υπεύθυνος είχε διευκρινίσει ότι τα πέντε από τα κοντέινερ έχουν προορισμό το Χονγκ Κονγκ και τα δύο άλλα τη Γαλλία.

Οι αρχές αναμένουν εξάλλου την έκδοση των σχετικών αδειών για να στείλουν πίσω άλλα 42 κοντέινερ με απορρίμματα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία.

Η απόφαση της Κίνας το 2018 να σταματήσει την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων από ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε χάος στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης και ανάγκασε τις ανεπτυγμένες χώρες να βρουν νέους προορισμούς για τα απορρίμματά τους.

Έκτοτε, τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων έχουν επαναδρομολογηθεί προς χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπου οι δυνατότητες ανακύκλωσης είναι περιορισμένες.

Από τις αρχές Ιουλίου η Τζακάρτα έχει επιστρέψει 8 κοντέινερ στην Αυστραλία. Τον Ιούνιο εξάλλου η Ινδονησία είχε ήδη στείλει πίσω άλλα 5 στις ΗΠΑ.

Οι εικόνες από ποτάμια της νοτιοανατολικής Ασίας να είναι γεμάτα με τόνους σκουπιδιών και οι φωτογραφίες ψαριών που βρέθηκαν νεκρά με το στομάχι τους γεμάτο πλαστικά προκάλεσαν κατακραυγή.

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών παράγονται ετησίως. Μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγει σε χωματερές ή στις θάλασσες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.