Header Ads

Για φοροελαφρύνσεις και 120 δόσεις θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Απόψε ψηφίζεται το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την συζήτηση του νομοσχέδιου αναμένεται να τονίσει τις δράσεις που εφαρμόζει αλλά και αυτές που μελετά, προκειμένου να πάρουν ανάσα οι πολίτες που έχουν υποστεί μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Όπως είχε αναγγείλει κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, στόχος του πρωθυπουργού είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτή η βελτίωση έρχεται και μέσω της φορολογικής ελάφρυνσης.

Ειδικά για το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί στην υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων για την μείωση του φόρου στα ακίνητα και θα τονίσει ότι αυτή έρχεται νωρίτερα, καθώς όπως είναι γνωστό, ο χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από φέτος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διαφορές της κυβέρνησης του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου, αυτή η άμεση μείωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία αποτελεί μία ηχηρή απάντηση σε όσους, όχι μόνο υπόσχονταν να τον καταργήσουν, αλλά τον αύξησαν.

Παράλληλα, το νέο σύστημα αποπληρωμής των χρεών με τη διεύρυνση των 120 δόσεων ενισχύει ουσιαστικά την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δίνει προοπτικές βιωσιμότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα βαθιά ανάσα σε πάρα πολλά νοικοκυριά. Με τη διευρυμένη ρύθμιση των 120 δόσεων μπαίνει ένα τέλος στον φόβο των κατασχέσεων για όσους υπαχθούν σε αυτήν. Και δεν είναι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, σε περισσότερους από 1,1 πολίτες είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μπαίνοντας λοιπόν στη ρύθμιση κάποιος οφειλέτης, αίρονται τα μέτρα που του είχαν επιβληθεί και ξεμπλοκάρονται οι λογαριασμοί του.

Ουσιαστικά αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία καθοριστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα ακολουθήσει και άλλος φορολογικός νόμος το φθινόπωρο. Στόχος της κυβέρνησης –όπως τονίσει και προεκλογικά- η ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από την υπερφορολόγηση και η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων. Η εκτίμηση που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι με αυτές τις κινήσεις –αλλά και με άλλες που ακολουθούν- θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και θα τονωθεί η απασχόληση.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει αναφορά από τον πρωθυπουργό και στη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε., τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο, και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2008.

Πάνος Τουμάσης
Από το Blogger.