Header Ads

Aίγυπτος: Μαζική απεργία πείνας εγκλείστων σε φυλακή υψίστης ασφαλείας

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει σε ανακοίνωσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ότι περίπου 130 φυλακισμένοι κάνουν απεργία πείνας επί έξι εβδομάδες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νότιο τμήμα του Καΐρου, όπου καταγγέλλει ότι επικρατούν «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης».

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να τερματίσουν αμέσως τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και να επιτρέψουν τακτικές οικογενειακές επισκέψεις στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Αλ Άκραμπ στην Τορά, όπου περίπου 130 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας πριν από έξι εβδομάδες και πλέον», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Σε αντίποινα για την διαμαρτυρία, που ξεκίνησε τη 17η Ιουνίου, οι αρχές τιμωρούν εγκλείστους προχωρώντας σε «ξυλοδαρμούς» τους, κάνοντάς τους «ηλεκτροσόκ», βάζοντάς τους στην απομόνωση, γενικά επιβάλλοντας «πειθαρχικά μέτρα με στόχο να αναγκαστούν να τερματίσουν την απεργία», προσθέτει η Αμνηστία.

Οι αρχές «έδεσαν τα μάτια» τουλάχιστον «10 απεργών πείνας» και «τους μετέφεραν σε ειδικά κελιά από τα οποία δεν τους επιτρέπεται να βγουν όλη μέρα», συνεχίζει η ΜΚΟ, η οποία επικαλείται μήνυμα των φυλακισμένων.

Απαγορεύοντας τις οικογενειακές επισκέψεις, οι αιγυπτιακές αρχές παραβιάζουν και εμπαίζουν «με κατάφωρο τρόπο το αιγυπτιακό και το διεθνές δίκαιο κι επιδεικνύουν ανελέητη σκληρότητα», κατά την Αμνηστία.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν φθάσει δεκάδες φυλακισμένους στα πρόθυρα της διάλυσης, προειδοποιεί η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η πλειονότητα των απεργών πείνας έγιναν θύματα «εξαναγκαστικών εξαφανίσεων για περιόδους από 11 ως 155 ημέρες» πριν προσαχθούν ενώπιον «εισαγγελέα κρατικής ασφαλείας, αρμόδιου για εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Η οργάνωση σημειώνει πως οι έγκλειστοι οδηγούνται σε κελιά με τεράστιο πρόβλημα «υπερπληθυσμού», γεμάτα έντομα, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν το καλοκαίρι τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Μαγκνταλένα Μαγράμπι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση που υφίστανται αυτοί οι φυλακισμένοι».

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, το 2014, ΜΚΟ καταγγέλλουν συχνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστολή σε βάρος των αντιφρονούντων από μέρους των αρχών της Αιγύπτου.

Επί των ημερών του φυλακίστηκαν χιλιάδες ισλαμιστές — αλλά όχι μόνο: πίσω από τα σίδερα οδηγήθηκαν επίσης μέλη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, ακτιβιστές, μπλόγκερ, ηθοποιοί, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.