Header Ads

Γερμανία: Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα δύο Γεζίντι να τους χορηγηθεί άσυλο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Δικαστήριο πόλης της βορειοδυτικής Γερμανίας απέρριψε χθες Τρίτη το αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλει δύο μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, αποφαινόμενο ότι δεν υφίστανται πλέον διωγμό στην πατρίδα τους, το βόρειο Ιράκ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι αφού οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απωθήθηκαν από την περιοχή όπου ζουν οι Γεζίντι, γύρω από το όρος Σίντζαρ, δεν είναι πλέον «πιθανό» να υποστούν διωγμό.

Για αυτόν τον λόγο το δικαστήριο της πόλης Λίνεμπουργκ, στην Κάτω Σαξονία, απέρριψε το αίτημα χορήγησης ασύλου που είχαν υποβάλει ένας υπήκοος του Ιράκ και η αδελφή του.

Το 2014, τζιχαντιστές του ΙΚ περικύκλωσαν το Όρος Σίντζαρ, παγιδεύοντας πάνω από 10.000 μέλη της μειονότητας. Υπήγαγαν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά στη σκλαβιά και σκότωσαν χιλιάδες άνδρες που ανήκαν στην κοινότητα των Γεζίντι.

Πολλοί από τους επιζήσαντες μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Ποιοί είναι οι Γεζίντι

Οι Γεζίντι ή αλλιώς Γιαζιντίτες είναι μια θρησκευτική μειονότητα της περιοχής Σιντζάρ του Ιράκ, βορειοδυτικά της Μοσούλης, οι οποίοι απειλούνται με εξολόθρευση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η θρησκευτική αυτή μειονότητα είναι κουρδική καταγωγής και κατηγορείται από τον 17ο αιώνα ως λατρευτής του Διαβόλου. Η κατηγορία είναι εντελώς αβάσιμη και βασίζεται στην λατρεία από πλευράς των Γιαζιντιτών ενός «έκπτωτου αγγέλου», του Μαλάκ Ταγούς, του λεγόμενου «Αγγέλου – Παγώνι», που μοιάζει στην μορφή σε εκείνη του εκπέσοντος αγγέλου, Ιμπλίς, σύμφωνα με το Κοράνι.

Το πρόβλημα των Γιαζιντιτών είναι ότι η θρησκεία τους βασίστηκε για αιώνες αποκλειστικά σε προφορικές παραδόσεις και μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα απέκτησαν ιερά βιβλία, στα οποία αποτυπώθηκαν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Μετά την ίδρυση του κράτους του Ιράκ, υπέφεραν όπως και άλλες κουρδικές φυλές από την πολιτική της βίαιης «αραβοποίησης», την οποία εφάρμοζε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μετά την πτώση του μπααθικού καθεστώτος το 2003, τόσο η κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν όσο και το νέο, ομοσπονδιακό ιρακινό σύνταγμα παραχώρησε στους Γιαζιντίτες πλήρη ελευθερία θρησκευτικής λατρείας.

Η τελευταία όμως τίθεται πια υπό σοβαρή αμφισβήτηση, όπως και εκείνη των χριστιανών της περιοχής της Μοσούλης, από την προέλαση των ακραίων σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Wikipedia

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.