Header Ads

Ο γιος του Σαλβίνι διασκεδάζει στη θάλασσα με τζετ-σκι της αστυνομίας. Σάλος στην Ιταλία.

Η Ιταλία βοά από τα νέα «ανδραγαθήματα» του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, μετά τις φωτογραφίες και τα βίντεο με τον γιο του να χρησιμοποιεί ένα περιπολικό- τζετ σκι της αστυνομίας για να διασκεδάσει στη θάλασσα, αναγκάζοντας τον ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη «για το πατρικό τούτο λάθος». Κάτι πρωτόγνωρο για τον συνήθως «αγέρωχο» πολιτικό.

Όλα συνέβησαν στο θέρετρο του Μιλάνο Μαρίτιμα, στο Papeete Beach, όπου ο Σαλβίνι περνούσε τις καθιερωμένες διακοπές. Kάποια στιγμή συνέβη κάτι ασυνήθιστο για κάποιον που είναι ένοικος του Βιμινάλε (έδρα του υπουργείου). Κοντά στην ακτή περιπολούν τζετ σκι της αστυνομίας και ο υπουργός, που παίζει ανέμελος ποδόσφαιρο στην παραλία με τον ένα του γιo, κλωτσάει την μπάλα προς τη θάλασσα και ψιθυρίζει στους αστυνομικούς: «εγώ πάω στην ομπρέλα». Τότε ο μικρός Σαλβίνι σκαρφαλώνει στο τζετ σκι που οδηγεί ένας αστυνομικός.

 

Όλα καταγράφονται από έναν φωτογράφο της εφημερίδας La Repubblica, τον οποίο προσπάθησε να παρεμποδίσει και απομακρύνει η φρουρά του Σαλβίνι που ενεπλάκη σε έντονη και μακρά λογομαχία με τον δημοσιογράφο. Μολονότι είναι ένας δημόσιος χώρος, προσπαθούν να του απαγορεύσουν να καταγράφει ένα αστυνομικό περιπολικό και τον απειλούν με σύλληψη. Την ίδια στιγμή, ο γιος Σαλβίνι κάθεται στο τιμόνι του τζετ σκι, φορώντας σωσίβιο και ακολουθώντας τις οδηγίες του αστυνομικού, και διασκεδάζει για λίγα λεπτά κοντά στην ακτή, οδηγώντας το πλωτό. Στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο αστυνομικός που λογομαχεί μαζί του επιμένει πως πάνω στο τζετ σκι βρίσκεται μόνον ο συνάδελφός του.

Ενώ η λογομαχία μεταξύ αστυνομικών και δημοσιογράφου συνεχίζεται με έντονο τρόπο στην παραλία, κάποιος φωνάζει προς την κατεύθυνση του τζετ σκι να επιστρέψει στην ξηρά, αλλά βγαίνοντας από ένα απομακρυσμένο σημείο της παραλίας, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και κινητά.

 

Εδώ σταματούν τα πραγματικά γεγονότα, όμως το αστυνομικό τμήμα της Ραβένας διέταξε έρευνα «για πιθανή άπρεπη χρήση αστυνομικών μέσων» και από το σημείο αυτό ξεσπά το πολιτικό σκάνδαλο, που σήμερα απασχολεί το σύνολο του ιταλικού Τύπου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχασαν την ευκαιρία να ανοίξουν πυρ ομαδόν κατά του ‘βοναπαρτισμού’ του Σαλβίνι: «τα αστυνομικά μέσα έχουν αποστολή να εγγυώνται την ασφάλειά μας κι όχι να διασκεδάζουν την οικογένεια Σαλβίνι και οι αστυνομικοί δεν μπορούν να έρχονται σε δύσκολη θέση λόγω του σεβασμού προς τον υπουργό με κίνδυνο της ζωής τους και της ζωής του παιδιού», τόνισε ο Εμανουέλε Φιάνο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Η γενικότερη εντύπωση είναι πως ο Σαλβίνι αυτή τη φορά έχει ξεπεράσει τα όρια, καθώς το γεγονός αυτό είναι ανήκουστο στα χρονικά του υπουργείου. Αυτός ήταν ο λόγος που μετά την έκρηξη του σκανδάλου, ο υπουργός αναγκάσθηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη: «ο γιος μου πάνω σε τζετ σκι της αστυνομίας; Δικό μου πατρικό λάθος, καμία ευθύνη στους αστυνομικούς, τους οποίους μάλιστα ευχαριστώ γιατί καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τη χώρα», τόνισε ο Σαλβίνι.

 

Παρά τη συγγνώμη του όμως, ο Σαλβίνι αναζωπύρωσε δύο ανησυχίες: αφ′ ενός διότι για άλλη μία φορά αποδεικνύει πως δεν έχει κατανοήσει στο βάθος τη σημασία του ρόλου του στο υπουργείο, και αφ′ ετέρου ότι θεωρεί εαυτόν υπεράνω των νόμων και πως είναι ικανός ”ελαφρά τη καρδία” να παραβιάζει τους κανόνες και την κοινή λογική. Ακόμη και στην παραδοχή του σφάλματός του και τη συγγνώμη του, ο Σαλβίνι δεν απεκδύεται του πατερναλιστικού του ύφους. Πρόσφατα είχε δηλώσει κομπορρημονώντας, ”παιδιά μου είναι 60 εκατ. Ιταλοί”. Πλέον, όλοι εύχονται να μην πρέπει οι αστυνομικοί να ανεβάζουν στα μέσα περιπολίας τους όλα αυτά τα παιδιά του υπουργού!

Πηγές: Huffpost Italy, La Repubblica, ΑΠΕ-ΜΠΕ   

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.