Header Ads

Ετσι καθαρίζονται οι θάλασσες από τα πλαστικά: Το πρώτο Seabin στην Ελλάδα

Αποτελεί θλιβερό φαινόμενα να κολυμπάς και να βλέπεις πλαστικά μπουκάλια και σακούλες γύρω σου. Όπως επίσης να είσαι σε λιμάνια και μαρίνες ή να κάθεσαι σε ένα ταβερνάκι πάνω στο κύμα και να αντικρίζεις το ίδιο θέαμα, ακριβώς επειδή κάποιοι πετούν τα πλαστικά στη θάλασσα.


Κι ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της θάλασσας από το πλαστικό, υπάρχουν και τρόποι, αποτελεσματικοί, ώστε να καθαρίζονται οι θάλασσες, εφόσον ρυπαίνονται.

 


Προ ημερών, μάλιστα, τοποθετήθηκε στη Μαρίνα Φλοίσβου, το πρώτο Seabin στην Ελλάδα, συσκευή που έχει κατασκευαστεί από την LifeGate, με την υποστήριξη της KLM, για τη συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας και την προστασία της θαλάσσιας ζωής.


Η KLM, η ολλανδική αεροπορική εταιρεία, είναι γνωστή για την περιβαλλοντική της ευαισθησία και επενδύει διαρκώς σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ευαισθητοποίησης του κοινού, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.

 


Με το πρόγραμμα «PlasticLess», της LifeGate, που υποστηρίζει η KLM, στοχεύει να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή και η ποιότητα των νερών με την απομάκρυνση των πλαστικών, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με την ανάγκη αποφυγής της χρήσης πλαστικών, ειδικά εκείνων μιας χρήσης που αποτελούν ρυπογόνα υλικά και τα οποία απειλούν τη θαλάσσια ζωή.


Το Seabin, μια συσκευή που έχει κατασκευάσει η LifeGate με τον τεχνικό της συνεργάτη Poralu Marine, τοποθετείται στα ύδατα μαρινών και συλλέγει τα πλαστικά απορρίμματα από την επιφάνειά τους. Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί Seabins στη μαρίνα της Νάπολης, στη Γένοβα, τη Βενετία και το Μιλάνο (Νavigli canals). Το Seabin έχει δυνατότητα συλλογής έως και 500 κιλών πλαστικών αποβλήτων ανά έτος, που έχουν καταλήξει στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μικροπλαστικών και μικροϊνών.

 


Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της Air France-KLM, Jerome Salemi «ο όμιλος Air France-KLM ως η μόνη εταιρεία από τον κλάδο των μεταφορών, είναι παρούσα στην λίστα βιωσιμότητας του Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index - DJSI), για 14η συνεχόμενη χρονιά στην ευρωπαϊκή κατάταξη που καταρτίζεται από τους Standard & Poor’s Dow Jones και RobecoSAM, βασισμένη στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική απόδοση των εταιρειών», ενώ ο Σταύρος Κατσικάδης, διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., της εταιρείας που αποτελεί το Φορέα Διαχείρισης της Μαρίνας Φλοίσβου, επισήμανε επίσης ότι «ήδη καταργούνται τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης στα καταστήματα της μαρίνας.»

Δημήτρης Μπαλής
Από το Blogger.