Header Ads

Η δεύτερη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων

Συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη μέρα, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις τοποθετήσεις υπουργών, καθώς και βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. 

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας της διαδικασίας, να δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Live εικόνα από τη Βουλή 

«Πήραμε μια ισχυρή, καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές να κυβερνήσουμε. Ξεκινάμε δυνατά και ένα σπουδαίο μέλλον περιμένει τη χώρα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτήρισε Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εγκαλεί τη ΝΔ για τη στάση της, μια στάση που από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν συνεπής.

Κάτι που προκάλεσε  την έντονη αντίδραση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν λέει όλη την αλήθεια.

«Εγώ καταψήφισα τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο έκανε όλη η ΝΔ. Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Εσείς ζητήσατε ακύρωση της Συμφωνίας και πήρατε 3%. Εμείς είπαμε ότι η υπογραφή της οδηγεί σε παγίδευση και θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειές της στα όρια των πολιτικών μας δυνατοτήτων και συνδέοντάς την με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτή η στάση εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό», ήταν η απάντηση του κ. Βορίδη.

«Στοίχημα» αποτελεί για την κυβέρνηση η απλούστευση και οι φιλικές υπηρεσίες του Δημοσίου προς τον πολίτη, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του Δημοσίου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, «απλούστευση των διαδικασιών δεν είναι μόνο η ψηφιοποίησή τους. Είναι μια παλέτα ενεργειών που σκοπό έχουν να μετασχηματίσουν πλήρως την εμπειρία του πολίτη όταν συναλλάσσεται με το Δημόσιο». Με αυτό λοιπόν τον στόχο, το υπουργείο θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας.

Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου, προσβάσιμο από τους πολίτες, ώστε να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεσή τους και την έναρξη οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες, παρόμοιο με εκείνο που είχε «τρέξει» το 2014 ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός πρωθυπουργός, με τον ΟΟΣΑ. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.