Header Ads

Εκτός φυλακής ο Νίκος Ρωμανός μετά από 6 χρονιά

Εκτός φυλακής είναι από την Τετάρτη, μετά από έξι χρόνια κράτησης, ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που μείωσε την ποινή του, ευθυγραμμιζόμενο με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναγνώριση του ελαφρυντικού καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές.

Ο Νίκος Ρωμανός, στα χέρια του οποίου είχε ξεψυχήσει ο Γρηγορόπουλος, τον Δεκέμβριο του 2008, τραυματισμένος θανάσιμα από σφαίρα του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, εξέτιε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης μετά από δύο καταδίκες του για δικογραφίες που αφορούν την υπόθεση απόπειρας ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης καθώς και κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012 σε στόχους μεταξύ των οποίων και το σπίτι του, έγκλειστου σήμερα, πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Για την υπόθεση των εκρηκτικών ο νεαρός καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2018, σε κάθειρξη 18 ετών. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά και κυρίως αυτό της καλής διαγωγής εντός της φυλακής.

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο που έκρινε πως η απόρριψη των ελαφρυντικών και ειδικά αυτού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που συνήθως αναγνωρίζεται σε μη κρατούμενους κατηγορούμενους, στερούνταν εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Έτσι, η υπόθεση κρίθηκε εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο το οποίο τελικά αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής από έγκλειστο και μείωσε την ποινή των 18 ετών κατά 4 έτη, επιβάλλοντας κάθειρξη 14 ετών.

Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Ρωμανού ο οποίος έχει πραγματικό χρόνο κράτησης έξι ετών που μετρά διπλά καθώς έχει «μεροκάματα» εντός της φυλακής. Ως έγκλειστος, ο Ρωμανός τελείωσε το Λύκειο στο σχολείο των φυλακών και πέτυχε την εισαγωγή του στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.