Header Ads

Reuters: H E.Ε. έτοιμη για κυρώσεις στην Τουρκία μετά την γεώτρηση στην Κύπρο - Τι λέει το draft

To τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έξω από την Αττάλεια στα τέλη Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «παγώσει» τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, καθώς και τη χρηματοδότηση για την Τουρκία τον επόμενο χρόνο, λόγω των παράνομων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με σχέδιο κοινής δήλωσης (draft) που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Η κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί πάντως, θα συζητηθεί μεταξύ των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (11 Ιουλίου 2019), με στόχο την υιοθέτησή της κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

«Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, η ΕΕ αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία για τις Αερομεταφορές, και να μην πραγματοποιηθούν προς το παρόν συναντήσεις για διάλογο υψηλού επιπέδου”, αναφέρει το ίδιο σχέδιο.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ...

Εντονη αντίδραση της Κύπρου για την νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση

«Το Συμβούλιο επικροτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δράσεις στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια».

Προσθέτει ακόμα, ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να υιοθετήσει πιο περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, εάν συνεχίσει την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.