Header Ads

Τραμπ: «Δεν είναι δίκαιο» που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουλήσουν F-35 στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Τρίτη πως «δεν είναι δίκαιο» ούτε για την Τουρκία ούτε για τις ΗΠΑ που η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να πουλήσει στην Άγκυρα μαχητικά F-35 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας την προηγούμενη εβδομάδα, αψηφώντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις πως αυτό θα είχε ως συνέπειες το Πεντάγωνο να την βγάλει από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών F-35 και την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων.

Ο προβληματισμός της Ουάσινγκτον είναι πως η συνύπαρξη S-400 και F-35 θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποκτήσει πάρα πολλές πληροφορίες για το stealth μαχητικό.

Η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία επίσης αφήνει την Τουρκία εκτεθειμένη σε αμερικανικές κυρώσεις στο πλαίσιο ενός νόμου του 2017 γνωστού ως CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και είναι δύσκολη η κατάσταση στην οποία είμαστε εμείς στις ΗΠΑ...θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά δεν είναι δίκαιο» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι αγοράσατε έναν ρωσικό πύραυλο, δεν μπορούμε να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι δίκαιη κατάσταση» είπε ο Τραμπ, εκφράζοντας λύπη για τις δουλειές που θα χαθούν.

«Θα έλεγα ότι η Lockheed (που κατασκευάζει τα F-35) δεν είναι ακριβώς χαρούμενη» πρόσθεσε.

Η επιλογή του Τραμπ για τη θέση του υπουργού Άμυνας, ο υπουργός Στρατού Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε εκ νέου, στην ακρόασή του στη Γερουσία, τη θέση του Πενταγώνου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα τους S-400 και τους F-35.

Ο Έσπερ κατέθεσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας την Τρίτη πως είπε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας: «Μπορείτε να έχετε είτε τους S-400 είτε τα F-35. Δεν μπορείτε να έχετε και τα δύο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Τραμπ εξέταζαν «όλες τις επιλογές που υπάρχουν στη νομοθεσία CAATSA» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Νομίζω ότι ήμασταν ξεκάθαροι...ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις και νομίζω ότι είδατε αυτές τις επιπτώσεις σήμερα όταν ο πρόεδρος μίλησε για το ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να έχει το F-35» είπε.

«Σε σχέση με τι επιλογές κυρώσεων θα γίνουν, δεν παρουσιάζουμε αυτές τις κυρώσεις εκ των προτέρων».

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.