Header Ads

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε η ΕΕ - Σκληρή προειδοποίηση για τις παράνομες γεωτρήσεις

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας υιοθέτησε επισήμως την Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το οποίο απευθύνει ευθεία προειδοποίηση προς την Αγκυρα πως θα υπάρχουν περαιτέρω σκληρές συνέπειες για πρόσωπα και εταιρείες που σχετίζονται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα τον Φιλελεύθερο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Υπάτης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υιοθέτησε ομόφωνα το πακέτο των μέτρων το οποίο προετοιμάστηκε από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) μετά από εισήγηση της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, σε συνέχεια πολιτικής εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (ΙPA-II κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη στην γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020), το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και την γεωργία και τέλος οι 28 θα προβλέπουν πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ή περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ είναι έτοιμη και για στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

Οπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αποφάσισαν τα εξής: «Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου».

Το τμήμα Τύπου του Συμβουλίου θα δημοσιεύσει το κείμενο αργότερα.

(Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερο)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.