Header Ads

Διπλωματικό σκάκι στην Κύπρο, εν μέσω των εντάσεων με την Τουρκία

Τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών θα ενημερώσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το κυπριακό ΥΠΕΞ, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τον νέο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης, για τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, υπέβαλε στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες. Η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή. Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην τουρκοκυπριακή πρόταση, αναφέροντας πως σε αυτήν προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε την Κυριακή δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το οποίο, επικαλούμενο έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, κάνει λόγο για πληροφορίες της ΕΕ περί «επιτυχούς γεώτρησης» από το Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ, στα ανοιχτά της Πάφου.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.