Header Ads

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των υποδομών στη Χαλκιδική

Τη δική τους μάχη εξακολουθούν να δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Χαλκιδική ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές της Χαλκιδικής και να επανέλθει το ρεύμα σε όλες τις κατοικίες των πληγεισών περιοχών. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω η φονική καταστροφή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται στους επτά, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής.

Εκτός από τους έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά που έχασαν τη ζωή τους την ώρα που χτύπησε η κακοκαιρία, νεκρός εντοπίστηκε χθες, το μεσημέρι και ο 62χρονος ψαράς που αγνοούνταν.

 Όσον αφορά τις εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, σημειώνεται ότι περισσότερους από 300 στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κατέστρεψε η κακοκαιρία, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί. Στη Χαλκιδική η εικόνα σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει ως εξής:

Στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, πλην εξαιρέσεων, με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς και ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εξάλλου την προσοχή στους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώνουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κλπ), να απομακρύνονται και να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή.

Ενημέρωση του ΥΠΠΟΑ για τους αρχαιολογικούς χώρους

Αναφέρεται επίσης πως σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν ενημέρωσης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη και από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, Γιάννη Κανονίδη, «μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι ιερές μονές του Αγίου Όρους δεν επλήγησαν από τη χτεσινή κακοκαιρία, ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα και σε εκκλησιαστικά μνημεία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις μητροπόλεις της Χαλκιδικής και τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας.

Κανονικά λειτουργούν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της ανατολικής Χαλκιδικής, των χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, ο Πύργος Γαλάτιστας στη βόρεια Χαλκιδική, που επίσης δεν επλήγησαν από τη θεομηνία. Επίσης δεν καταγράφηκαν ζημιές στα εργοτάξια των αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων (Άγιος Ιωάννης Νικήτης, Ελληνικός Χρυσός).

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.