Header Ads

Ο Μπολσονάρο καταστρέφει τον Αμαζόνιο - Αύξηση κατά 88% της αποψίλωσης του δάσους μόνο τον Ιούνιο

Τον περασμένο Νοέμβριο όταν οι κάλπες στη Βραζιλία ανέδειξαν τον Ζαϊρ Μπολσονάρο νέο πρόεδρο της χώρας οι ανησυχίες δεν περιορίστηκαν μόνο σε θέματα ακροδεξιάς ρητορικής και αυταρχισμού. Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο προειδοποιούσαν για εχθρικές προς το περιβάλλον πολιτικές, με πρώτο θύμα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Δυστυχώς η ανησυχία αυτή επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο.

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου που είναι εντός των συνόρων της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 88% τον Ιούνιο συγκριτικά με την αντίστοιχη  περίοδο το 2018 ενώ η αυξητική αυτή τάση παρατηρείται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας, η αποψίλωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη μας έφτασε τα 920τ.χ.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, αυτή η αύξηση τον Ιούνιο δεν είναι κάτι τυχαίο αλλά εκτιμάται πως στα τέλη Ιουλίου και σε επίπεδο έτους (Ιούλιος 2018-Ιούλιος 2019) η έκταση που θα έχει αποψιλωθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με την προηγούμενο έτος. 

Μόνο τους τελευταίους 11 μήνες η έκταση που έχει αποψιλωθεί έφτασε τα 4565τ.χ κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 15%.

 

Περιβαλλοντολόγοι έχουν εδώ και καιρό σημάνει συναγερμό, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Μπολσονάρο έχει «αναπτυξιακά σχέδια» για περιοχές του Αμαζονίου ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα κριτικός προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους κόβουν δέντρα. Αυτή η ρητορική μάλιστα, όπως τονίζουν, ενθαρρύνει την αυθαίρετη αποψίλωση αφού η παράνομη δραστηριότητα φαίνεται να έχει ανοχή του προέδρου της χώρας.

Παράλληλα πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν τους ισχυρούς δεσμούς του προέδρου με συγκεκριμένα λόμπι, αγροτικά και βιομηχανικά.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τον Μπολσονάρο» σχολιάζει ο Πάουλο Μπαρέτο ερευνητής της βραζιλιάνικης ΜΚΟ, Imazon.

Στο μεταξύ η αύξηση του ρυθμού αποψίλωσης έρχεται τη στιγμή που αυξάνουν οι πιέσεις προς τη Βραζιλία για τη λήψη μέτρων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος βάσει και των όρων της συμφωνίας περί ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Φαίνεται όμως πως παρά τις πιέσεις η κατάσταση είναι όλο και πιο ανεξέλεγκτη. Κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων οι δραστηριότητες κοπής δέντρων είχαν μειωθεί για να εκτιναχθούν στα ύψη όμως από τον Μάιο οπότε η αποψίλωση αυξήθηκε κατά 34%.

Στο μεταξύ ο Μπολσονάρο, όπως αναφέρει ο Guardian, αρνείται να σχολιάσει τα νέα αποκαρδιωτικά στοιχεία και το γραφείο του παραπέμπει στο υπ.Περιβάλλοντος. «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αποψίλωσης», είναι η μονότονη αλλά καθόλου διαφωτιστική απάντηση που δίνει ο αρμόδιος Υπουργός. 

 

 

Ο Πάουλο Αντάριο από την Greenpeace, δήλωσε ότι «όλες οι ενδείξεις» συνηγορούν ότι ο ρυθμός αποψίλωσης του δάσους έχει αυξηθεί επί διακυβέρνησης Μπολσονάρο αλλά, όπως λέει, ελπίζει ότι η είδηση ​​για μια τόσο μεγάλη αύξηση οδηγήσει και στην αύξηση των πιέσεων προς την κυβέρνηση για ανάληψη δράσης.

«Όταν έχουμε τα τελικά νούμερα και εφόσον αυτά είναι πολύ υψηλά, αυτό θα είναι ένας εφιάλτης για το Μπολσονάρο» σχολίασε ο Αντάριο. «Πρόκειται για κάτι που είναι πραγματικά πολύ σημαντικό τόσο για τη διεθνή όσο και για την βραζιλιάνικη κοινή γνώμη. Ο Αμαζόνιος είναι σύμβολο».

Σημειώνεται πως ο Αμαζόνιος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και φιλοξενεί είδη φυτών και ζώων που ακόμη και στις μέρες  παραμένουν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους - που ανέρχεται σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα- είναι εντός των συνόρων της Βραζιλίας. Για την ακρίβεια το 60%.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 1965 στη Βραζιλία, οι ιδιοκτήτες γης θα πρέπει να διατηρούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ως δασώδη έκταση. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20% σε ορισμένες περιοχές της χώρας έως 80% στην περίπτωση του Αμαζόνιο. Ωστόσο, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί διαμάχες και διαφωνίες σχετικά με τις συχνά «συγκρουόμενες» ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και των απαιτήσεων και σχεδίων περί οικονομικής ανάπτυξης.

Το 2018 μάλιστα Ανώτατο Δικαστήριο ήρε μια σειρά νομοθετικών προβλέψεων και σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους διευκολύνεται η παράνομη αποψίλωση. 

 Πηγές: Guardian

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.