Header Ads

Γαλλία: Πέντε αστακοί και κρασί αξίας 500 ευρώ...έπεσαν βαριά στον Μακρόν

Μια φωτογραφία με 5 αστακούς και ένα πανάκριβο κρασί αξίας 500 ευρώ, έκανε το γύρο του διαδικτύου την Πέμπτη (11 Ιουλίου), προκαλώντας σάλο στην Γαλλία, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την καριέρα ενός βουλευτή του υπουργικού συμβουλίου του Μακρόν.

Η εικόνα παρουσιάζει ένα από τα πολλά πολυτελή δείπνα που παρέθεσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Φρανσουά ντε Ρουζί και η σύζυγός του, κυρίως σε φίλους τους, στην επίσημη κατοικία του προέδρου του Κοινοβουλίου στο κεντρικό Παρίσι, από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

Και όλα αυτά, σε βάρος των φορολογούμενων.

Η φωτογραφία από το ακριβό δείπνο αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση του Μακρόν, ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή που προσπαθεί να ανακτήσει την θέση του, μετά την δημόσια κατακραυγή για την πολιτική του και αλλά και την εικόνα που βγάζει προς τα έξω, ως «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Ο 45χρονος ντε Ρουζί, πρώην μέλος των Πρασίνων και ακτιβιστής, παντρεμένος με δημοσιογράφο, αρχικά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και χαρακτήρισε «παράξενες» τις κατηγορίες σε βάρος του. Στη συνέχεια όμως προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το γεγονός ότι ένας πρόεδρος κοινοβουλίου ή ένας υπουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να οργανώνει ανεπίσημες συναντήσεις κατά τη διάρκεια δείπνων με επικεφαλής επιχειρήσεων, προσωπικότητες του πολιτισμού και πρυτάνεις πανεπιστημίων».

Όμως, η καριέρα του μέχρι σήμερα καλοφαγά υπουργού περιβάλλοντος, ο οποίος είναι 4ος στην σειρά για την κυβερνητική ιεραρχία, φαίνεται να κινδυνεύει μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας. 

Το φαγητό στην Γαλλία θεωρείται σύμβολο της υψηλής κοινωνίας. Μία από τους πολιτικούς εχθρούς του Μακρόν, η Ματίλντ Πανό, μέλος του αριστερού κόμματος «France Unbowed», δημοσίευσε μια φωτογραφία στο twitter με το δικό της δείπνο και εκείνο του Ρουζί,  στην Εθνική Συνέλευση.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει, είναι ολοφάνερο.

«Είναι ντροπιαστικό για εκείνον. Και υποτίθεται ότι είναι ο λευκός ιππότης της κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο Ζαν Μισέλ Κλεμέντ, μέρος του κοινοβουλίου που αποχώρησε από το κόμμα του Μακρόν το 2018.

Οι Γάλλοι φορολογούμενοι, μάλιστα, ήταν αυτοί που πλήρωσαν 63.000 ευρώ και για την ανακαίνιση του διαμερίσματος που παρείχε η κυβέρνηση στον Ρουζί στη λεωφόρο Σεν-Ζερμέν, πάνω στις όχθες του Σηκουάνα. 

Ο Μακρόν έχει ήδη χάσει ήδη έναν υπουργό Περιβάλλοντος, τον Νικολά Ιλό και την ίδια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος διαβίωσης και τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των Γάλλων.

 πηγή: The News York Times,

  BFM TV

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.