Header Ads

Εγκλημα μίσους στην Εκκλησία του Χριστού, σχεδιασμένο για την εποχή μας

″Γειά σου αδελφέ!”

Αυτό φώναξε ένας άνδρας που βρισκόταν στην είσοδο του τεμένους Αλ Νουρ, σε μία από τις κεντρικές λεωφόρους της πόλης ΚράιστΤσέρτς της Ν. Ζηλανδίας, λίγα δευτερόλεπτα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του δράστη της χειρότερης μαζικής δολοφονίας στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. 

Οπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές το Σάββατο, ο κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στα δύο τεμένη οι οποίες στοίχισαν την ζωή 49 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 40 άλλων, είναι ο Μπρέντον Χάρισον Τάραντ, 28 χρονών, υπήκοος Αυστραλίας. Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι της ανθρωποκτονίας και αναμένεται να του απαγγελθούν και άλλες.

Υπό κράτηση παραμένουν άλλα δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 18χρονος που κατηγορείται για ”πρόθεση άσκησης εχθρικών ή κακόβουλων” πράξεων. 

Το βίντεο της επίθεσης, που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook από την κάμερα που φορούσε ο Τάραντ στο κεφάλι του, καθώς και το μανιφέστο των 74 σελίδων που έγραψε ο ίδιος, δείχνουν ιδεολογικές συγγένειες με μία σειρά λευκών μαζικών δολοφόνων με ρατσιστικά κίνητρα, όπως ο Νορβηγός Αντρες Μπρέϊβικ, αλλά και φασιστών, όπως ο Βρετανός Οσβαλντ Μόσλι.

Η επίθεση ήταν σχεδιασμένη για την εποχή μας: Εγινε για να γίνει viral. Αντιπροσωπεύει την χειρότερη δυνατή χρήση των εργαλείων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται καλοπροαίρετα από εκατομμύρια ανθρώπους και φέρνει ενώπιον των ευθυνών τους όλους τους ”γίγαντες” της Τεχνολογίας.

Τα μέτρα που έχουν θέσει σε εφαρμογή εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν την μετάδωση του βίντεο και του μανιφέστου του Τάραντ, μέσω Facebook, YouTube, Twitter και Instagram. Κι ενώ οι παραπάνω προσπαθούσαν απεγνωσμένα να κατεβάσουν οτιδήποτε σχετικό με την επίθεση και τον δράστη, το περιεχόμενο του βίντεο και του μανιφέστου κυκλοφορούσε με αστραπιαία ταχύτητα μεταξύ των χρηστών, καθώς αρκετοί χρησιμοποιούσαν τεχνικές παράκαμψης των αυτόματων φίλτρων που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι μεγάλες πλατφόρμες του Ιντερνετ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα έγκλημα μεταδώθηκε ζωντανά μέσω κοινωνικών δικτύων. Ο αριθμός των νεκρών το διαφοροποιεί έναντι των προηγούμενων, αλλά η ουσία είναι η ίδια: Το πρόβλημα δεν είναι τα εργαλεία, αλλά οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν. Κι αυτό το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν αυτόματα φίλτρα.

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.