Header Ads

Ένα διήμερο στην Μπολόνια

Δεν είναι μια από τις υπερβολικά τουριστικές πόλεις της Ιταλίας, ωστόσο ένα διήμερο στην Μπολόνια σε κάνει να θαυμάσεις αυτή την όμορφη περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια και σίγουρα να μην απογοητευτείς με την επιλογή σου. Η πόλη είναι διάσημη για τις στοές της που καλύπτουν ένα δίκτυο 38 χιλιομέτρων. Ξεκίνα όπως και γω από την κεντρική πλατεία Piazza Maggiore. Περιπλανήσου ανάμεσα στα στενά και βγάλε φωτογραφίες με το συντριβάνι του Ποσειδώνα. Μπείτε μέσα στη εκκλησία του αγιού της πόλης, του Αγίου Πετρονίου. Είναι άλλωστε η 5η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου και άκρως εντυπωσιακή.

Σύμβολο κατατεθέν της πόλης είναι οι δύο πύργοι, Torre Asinelli και Torre Garisenda. Οι πύργοι (ο ένας γέρνει ελαφρώς) ανήκαν στις πλούσιες οικογένειες της πόλης και το ύψος τους δήλωνε το πόσο ισχυροί ήτανε και τι δύναμη κατείχαν. Μπες στην έδρα του πανεπιστημίου της Μπολόνια που χρονολογείται από το 1088. Εκπληκτική είναι η αίθουσα της ανατομίας. Πάρτε το τρενάκι και ανεβείτε στον Ιερό Ναό της Madonna di San Luca για να απολαύσετε πέρα από τον ναό και την εκπληκτική θέα της πόλης. Αν θέλετε να γυμναστείτε, μπορείτε να κάνετε την ανάβαση και με τα πόδια αλλά δεν σας το συνιστώ γιατί είναι αρκετά μακριά από την πόλη και δεν θα έχετε διάθεση για άλλο περπάτημα μετά.

 

Σαν το σπίτι: Μείναμε στο 4 αστέρων Hotel Re Enzo (γύρω στα 100 ευρώ την βραδιά), όχι και τόσο κεντρικό τελικά όσο έγραφε το booking. Σχετικά καθαρό ξενοδοχείο με καλό πρωινό και ευγενικό προσωπικό, ωστόσο με μικροσκοπικό μπάνιο στο δωμάτιο που σου… χαρίζει πολλές μελανιές στην προσπάθεια σου να πετύχεις την καθημερινή σου περιποίηση.

Ντυθείτε: Αν βρεθείτε στην Μπολόνια αρχές Άνοιξης όπως εγώ να ξέρετε πως ο καιρός κάνει τα… παιχνίδια του, οπότε ετοιμάστείτε για όλα. Από κρύες μέρες μέχρι πολύ ζεστές. Η Μπολόνια έχει πολλά πλακόστρωτα πεζοδρόμια και δρόμους σε σημείο που δεν ξεχωρίζεις το ένα από το άλλο, έτσι προτίμηστε άνετα παπούτσια.

Νοστιμιές: Είναι διάσημη για την κουζίνα της και μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις ragù alla bolognese. Άλλωστε από τους ιταλούς η Μπολόνια αποκαλείται “La Grassa”, που σημαίνει “η Παχιά”.

Σχεδόν διάσημοι: Η Μπολόνια έχει μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και ένα καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο που θυμίζει μια μεσαιωνική πόλη βγαλμένη από παραμύθι σε συνδυασμό με καταστήματα γνωστών οίκων μόδας και μεγάλων αλυσίδων. Περπάτηστε στα δρομάκια της και νιώστε σαν σταρ του παλιού ιταλικού σινεμά.

Οι 2 λέξεις που πρέπει να ξέρεις εάν επισκεφθείς την Μπολόνια.

Buongiorno: καλημέρα και θα το ακούσεις παντού.

Passeggiata: μια χαλαρή βόλτα με σκοπό την… κοινωνικοποίηση. Πρέπει να κάνεις πολλές από αυτές στην Μπολόνια.

Νίκη Κεφαλά
Από το Blogger.