Header Ads

Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: «Προοδευτική αλλαγή ή διχασμός»

Iκανοποίηση για το ενωτικό κλίμα που επικρατεί στο 2ο συνέδριο εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά σε συνομιλία με δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών, ενώ υποστήριξε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

«O,τι και αν κάνει από ’δω και πέρα, θα της γυρίσει μπούμερανγκ», είπε απαντώντας σε ερώτηση για τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης οφείλεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. «Προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, «αλλά ο κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη». Ειδικά για τα δάνεια των κομμάτων, θύμισε ότι η Χαριλάου Τρικούπη ουδέποτε έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αντίθετα, προκάλεσε για άλλη μία φορά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν ό,τι έκανε και το ΠΑΣΟΚ.

Οσο για το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, η ίδια υποστήριξε πως «ούτε ο ίδιος (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) ξέρει πότε θα κάνει εκλογές», εκτιμώντας ότι θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει, αλλά και πως τα περιθώρια στενεύουν.

Στην ίδια συνομιλία της με δημοσιογράφους, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αφήσει πίσω τις εσωκομματικές διαφορές που το ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, ενώ η αισιοδοξία της πηγάζει και από το κλίμα που εισπράττει στις περιοδείες που κάνει σε όλη την Ελλάδα.

Πάντως από το πρωί του Σαββάτου όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν τους συνέδρους του ΚΙΝ.ΑΛ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Παρόντες στην έναρξη του 2ου συνεδρίου του Κινήματος ήταν πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ιστορικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Απόστολος Κακλαμάνης και δεκάδες άλλοι πολιτικοί που πέρασαν από υπουργικούς θώκους και θέσεις ευθύνης.

Παλαιότερα και νεότερα στελέχη, υποψήφιοι στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΙΝΑΛ, αντάλλασσαν απόψεις στην είσοδο της σάλας του Σταδίου ενώ ο κόσμος γέμιζε την αρένα και τις κερκίδες. Περίσσευαν τα χαμόγελα και η καλή διάθεση και φάνηκε ότι «κάτι κινείται» σε έναν χώρο που αρκετοί εκτιμούσαν ότι θα καταλαμβανόταν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι έφτασε στο ΣΕΦ η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, κάθισε ανάμεσα στους πρώην πρωθυπουργούς Σημίτη και Παπανδρέου και ξεκίνησαν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου.

«Είναι συνέδριο ενότητας και συσπείρωσης» υποστήριξε ο προεδρεύων Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ το πρώτο θερμό χειροκρότημα ακούστηκε στην αναφορά του ονόματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Εντονο όμως και το συγκινησιακό κλίμα για την απώλεια του Αντώνη Βγόντζα, στη μνήμη του οποίου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά έδωσε το στίγμα του Κινήματος Αλλαγής και έθεσε το δίλημμα : «Ισχυρό ΚΙΝ.ΑΛ. ή διχασμός». Εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της σε εθνικά και οικονομικά θέματα, χαρακτήρισε «βαρίδι» για την Αριστερά και τη χώρα τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έστρεψε τα πυρά της και κατά της ΝΔ τονίζοντας ότι παραμένει πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος. Επεσήμανε ότι θα είναι λάθος η ψήφος προς τη ΝΔ όσων θέλουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα θελήσει να εφαρμόσει τις πολιτικές των τελευταίων ετών. Μια φράση που ακούστηκε αρκετές φορές: «Προοδευτική αλλαγή».

Κατά την ομιλία της παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος για την οικονομία και την κοινωνία ενώ θερμά χειροκροτήματα ακούγονταν κάθε φορά που υπήρχε αναφορά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Στους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, σύνεδροι και στελέχη του Κινήματος συζητούσαν για τις πολιτικές εξελίξεις και εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Κυρίως όμως ότι μπορούν να αναδειχθούν σε καθοριστική δύναμη στις εθνικές εκλογές και να καθορίσουν τις εξελίξεις. Αρκετοί ήταν αυτοί που αστειευόμενοι συνδύασαν τον πρωινό σεισμό με τη δυναμική του ΚΙΝΑΛ, κάτι που συμπεριέλαβαν και κάποιοι ομιλητές στο λόγο τους, ενώ δεν έλειψαν και οι selfies συνέδρων με υποψήφιους στις εκλογές.

Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος που μίλησαν μετά τη Φώφη Γεννηματά, άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και υποστήριξαν ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την πραγματική προοδευτική παράταξη, ενώ ο Θόδωρος Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι αν το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ισχυρό μετά τις εκλογές, η χώρα θα κινδυνεύσει να μπει σε περιπέτειες.

Πάνος Τουμάσης / HuffPost Greece
Από το Blogger.