Header Ads

«Εξαφανίστηκε» από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι ο Salvador Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο πίνακας Salvador Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που έσπασε κάθε ρεκόρ όταν πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2017, «εξαφανίστηκε» από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Ο πίνακας είχε πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι του ποσού των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αγοραστής του φέρεται ότι ενεργούσε για λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το μουσείο του Άμπου Ντάμπι, που συνεργάζεται με το Λούβρο του Παρισιού, είχε ανακοινώσει έναν μήνα αργότερα ότι το αριστουργηματικό έργο θα περιλαμβανόταν στη συλλογή του. Όπως η προγραμματισμένη παρουσίασή του στο κοινό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ματαιώθηκε για άγνωστους λόγους.

Σύμφωνα πάντα με τους New York Times, το υπουργείο Πολιτισμού των ΗΑΕ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πού βρίσκεται σήμερα ο πίνακας. Υπάλληλοι του μουσείου είπαν στην εφημερίδα ότι δεν γνωρίζουν τι απέγινε.

Η εξαφάνιση του Salvador Mundi αναζωπύρωσε τις εικασίες σχετικά με την αυθεντικότητά του και τον νέο ιδιοκτήτη του. Επισημαίνοντας ότι δεν έγινε ποτέ σαφές το πώς απέκτησε το μουσείο τον πίνακα από τους Σαουδάραβες –αν επρόκειτο για δώρο, για δανεισμό ή για ιδιωτική πώληση– κάποιοι υποθέτουν ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν απλώς αποφάσισε να τον κρατήσει για τον εαυτό του.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.