Header Ads

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία για τη στρατιωτική βοήθεια στη Βενεζουέλα

Την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Ρωσία στην Βενεζουέλα  καταδίκασαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή, απειλώντας τη Μόσχα με κυρώσεις εφόσον συνεχίσει να συνεργάζεται με το καθεστώς Μαδούρο.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία και άλλες χώρες, που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Νικόλα Μαδούρο, κατά της αποστολής στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρήσουν τις ενέργειες αυτές ως «άμεση απειλή» για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έδωσε μια λίστα επιλογών, ως απάντηση στην αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων νέων κυρώσεων, όπως τόνισε ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Αμπραμς.

«Εχουμε επιλογές και θα ήταν λάθος για τους Ρώσους να πιστεύουν ότι έχουν ελεύθερο χέρι εδώ. Δεν το έχουν», δήλωσε ο Αμπράμς σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «η Ρωσία πρέπει να βγει» εκτός Βενεζουέλας και είπε ότι «όλες οι επιλογές» ήταν ανοικτές για να αναγκάσουν τη Ρωσία να το πράξει, μετά τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού 100 ατόμων από δύο ρωσικά αεροσκάφη έξω από το Καράκας.

Ο σύμβουλος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, εξέδωσε μια δεύτερη προειδοποίηση την Παρασκευή με έντονη διατύπωση.

«Προειδοποιούμε αυστηρά τους ηγέτες εκτός του δυτικού ημισφαιρίου ενάντια στην ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μπόλτον.

«Θα εξετάσουμε τέτοιες προκλητικές ενέργειες ως άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμφερόντων των εταίρων μας στο δυτικό ημισφαίριο», δήλωσε.

Μόσχα: Θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία με το Καράκας

Μετά τις απειλές της Ουάσινγκτον, ο κρατικός εξαγωγέας όπλων της Ρωσίας διεμύνησε πως θα εμβαθύνει τη συνεργασία με το Καράκας, ανακοινώνοντας πως έχει κατασκευαστεί στη Βενεζουέλα ένα νέο κέντρο εκπαίδευσης ελικοπτέρων.

Το εκπαιδευτικό κέντρο παρουσιάστηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Rosoboronexport. Το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει τους πιλότους της Βενεζουέλας να χρησιμοποιούν υλικό που κατασκευάζεται στη Ρωσία, όπως οι μεταφορείς Mi-17 και Mi-26, τα ελικόπτερα επιθέσεων Mi-35 και άλλα.

«Η Rosoboronexport και άλλοι ρωσικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Ρωσίας-Βενεζουέλας παραμένουν αφοσιωμένοί στην εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης με το υπουργείο άμυνας και άλλα κρατικά όργανα της Βενεζουέλας», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου. Η συνεργασία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού και στην επισκευή του παρεχόμενου υλικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο, ο οποίος επικαλέστηκε το Σύνταγμα τον Ιανουάριο για να ανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή  του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν τον Μαδούρο, ο οποίος δήλωσε ότι ο Γκουάιδο είναι μαριονέτα της Ουάσινγκτον. Ο Μαδούρο διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών και των στρατιωτικών λειτουργιών της χώρας.

 (με πληροφορίες από Reuters, RT)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.