Header Ads

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές αντιμέτωποι με Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές

Εικόνα από επεισόδια που άρχισαν στις 29 Μαρτίου 2019, στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας. 

Στις 30 Μαρτίου του 1976, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν (για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1948) σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν αποφάσεις του Ισραήλ, που προέβλεπαν τότε την απομάκρυνση Παλαιστινιακού πληθυσμού από την Γαλιλαία και τη Νετζέβ. Ακολούθησε σκληρή σύγκρουση και έπεσαν νεκροί έξι Παλαιστίνοι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι εκατό.

Οι Παλαιστίνοι τιμούν αυτή την επέτειο έκτοτε ως «Ημέρα της Γης».

Τα τελευταία 24ωρα, καθώς πλησιάζει η επέτειος, πυροδοτώντας βόμβες και εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα, οι «μονάδες διαταραχής της νύχτας» των Παλαιστινίων κλιμακώνουν την τακτική τους, σε ένα πόλεμο νεύρων με στόχο τους Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά και κατοίκους. 

Παλαιστίνιοι διακρίνονται καθώς οι «μονάδες διαταραχής της νύχτας» επιδίδονται σε πόλεμο νεύρο κατά των Ισραηλινών.

 Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι στόχος των νυχτερινών επιθέσεων είναι να σπάσουν τα νεύρα των Ισραηλινών στρατιωτών και να πλήξουν το ηθικό στα ισραηλινά χωριά κατά μήκος της συνοριακής γραμμής των 30 μιλίων.

Με τα μεγάφωνα να παιανίζουν πατριωτική μουσική μέσα στο σκοτάδι, οι διαδηλώσεις - από το σούρουπο μέχρι την αυγή - κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Το τελικό ορόσημο, είναι η διοργάνωση μίας τεράστιας διαδήλωσης-διαμαρτυρίας, που είναι προγραμματισμένη στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019.

«Έρχομαι το βράδυ για να αποδείξουμε στον στρατό κατοχής ένα πράγμα: δεν φοβόμαστε τα όπλα σας, εκείνοι πρέπει να μας φοβούνται», είπε ένας 20χρονος φοιτητής στο πρακτορείο Reuters.

Ενα κορίτσι καθαρίζει το πρόσωπο του αδελφού του, στη λωρίδα της Γάζας, μετά από ισραηλινό πλήγμα που γκρέμισε γειτονικό σπίτι.

 «Καίμε ελαστικά, πετάμε πέτρες, κάνουμε θόρυβο χρησιμοποιώντας πυροτεχνήματα. Γιατί πρέπει να υποφέρουν μόνο οι δικοί μας άνθρωποι; Kαι οι δικοί τους, θα πρέπει να υποφέρουν επίσης», πρόσθεσε ο διαδηλωτής, ο οποίος δεν έδωσε το όνομά του, φοβούμενος ισραηλινά αντίποινα.

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τραυματία, μετά από επεισόδια στις 29 Μαρτίου 2019.

 

Eκεί που σημαδεύει η Χαμάς

«Ακούμε τις βόμβες που πετάνε στους στρατιώτες μας κάθε βράδυ - εκατοντάδες βόμβες, εκατοντάδες εκρήξεις», δήλωσε η Γιφάτ Μπεν-Σουσάν, μητέρα με δύο νεογέννητα παιδιά.

Το συνοριακό χωριό όπου διαμένει, έχει υπομείνει χρόνια επιθέσεων από τη Χαμάς, αλλά η ίδια χαρακτήρισε τη νυχτερινή αναταραχή ως αποδιοργανωτική σε άλλο επίπεδο.

«Έχω δύο παιδιά, (και πρέπει) να ανέβω τρεις φορές τη νύχτα για να βεβαιωθώ ότι είναι ακόμα στα κρεβάτια τους», είπε στο Reuters.

Εικόνα από τον γύρο επεισοδίων που άνοιξε τον Μάρτιο του 2018.

 Το Ισραήλ λέει ότι οι διαδηλώσεις υποστηρίζονται επιχειρησιακά από την Χαμάς, η οποία τις χρησιμοποιεί ως κάλυψη για επιθέσεις στα σύνορα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2018 η Χαμάς πυροδότησε 1233 πυραύλους από τη Γάζα, τοποθέτησε 94 εκρηκτικές συσκευές και πυρπολήσε πάνω από 8.000 στρέμματα ισραηλινών γειτονικών περιοχών.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συγκρούστηκαν ανοιχτά σε τρεις φάσεις από το 2007 ως το 2014. Το άγριο σκηνικό που στήνεται τα τελευταία 24ωρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου που έσκασε βαθιά μέσα στο έδαφος του Ισραήλ και τραυμάτισε επτά άτομα (μεταξύ των οποίων δύο παιδιά).

Ισραηλινοί στρατιώτες προετοιμάζονται στα σύνορα της Γάζας. 29 Μαρτίου 2019

 

Ελεύθεροι σκοπευτές: Η απάντηση του Ισραήλ

Εμπειροι αναλυτές στο Ισραήλ προεξοφλούν ότι το σαββατοκύριακο (30-31 Μαρτίου 2019) δεν θα βγει χωρίς να μετρήσουμε νεκρούς στα σύνορα της Γάζας. Ο Άμος Χαρέλ γράφει στην εφημερίδα Haaretz, ότι αν η Χαμάς αποφασίσει να στείλει 50.000 διαδηλωτές στον ισραηλινό φράχτη την Ημέρα της Γης, η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχό της: «Σε τέτοιες συνθήκες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε κάποιο σημείο να τρέξουν διαδηλωτές προς τη συνοριακή γραμμή και να επιχειρήσουν να περάσουν τον φράχτη. Όπως συνέβη στις περυσινές διαδηλώσεις και στις διαδηλώσεις με αφορμή την μετακόμιση της αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα τον Μάιο του 2018, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχουν τότε άλλο αποτελεσματικό τρόπο για να σταματήσουν την επίθεση, πέρα από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών». 

Η ανάλυση θυμίζει περιγραφή ενός λουτρού αιματος. Το απίθανο θα είναι να αποτραπεί κάτι τέτοιο, εφόσον η Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός βρεθούν στις δύο πλευρές του συνοριακού φράχτη μία τόσο δύσκολη ημέρα.  

 

πηγές: Reuters, Haaretz, wikipedia 

Αντώνης Φουρλής
Από το Blogger.