Header Ads

Ο κωμικός που θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Ουκρανίας

Στην  περίπτωση της Ουκρανίας, οι δημοσκοπήσεις ήρθαν για να επιβεβαιωθούν. 

Σύμφωνα με τα exit polls, ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένκσι κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον απερχόμενο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Ο Ζελένσκι συγκέντρωσε το 30,4% των ψήφων, έναντι του 17,8% για τον Ποροσένκο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι δύο άνδρες περνάνε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου.

Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο συγκέντρωσε το 14% των ψήφων.

Ο 41χρονος Ζελένσκι, με μοναδική εμπειρία διακυβέρνησης τον ρόλο ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε μια τηλεοπτική σειρά, προηγείτο με απόσταση από τους αντιπάλους του ήδη από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

«Ναι δεν έχω εμπειρία», αλλά «έχω αρκετή δύναμη και ενέργεια. Βεβαίως και δεν ξέρω τα πάντα, αλλά μαθαίνω», δήλωσε ο Ζελένσκι στις αρχές του Μαρτίου σε συνέντευξή του στο AFP.

Η αιφνίδια άνοδος του Ζελένσκι στις δημοσκοπήσεις ευνοήθηκε από τη δυσαρέσκεια των Ουκρανών ψηφοφόρων απέναντι στις ελίτ, η εικόνα των οποίων έχει αμαυρωθεί από επανειλημμένα σκάνδαλα διαφθοράς, και από την απογοήτευσή τους πέντε χρόνια μετά την φιλοδυτική εξέγερση της Μαϊντάν, η οποία έφερε στην εξουσία τον Ποροσένκο.

Οι επικριτές του Ζελένσκι αμφιβάλλουν ωστόσο για την ικανότητά του να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν ένα νέο πρόσωπο, που δεν έχει συμβιβαστεί και δεν φέρει το βάρος των αποτυχιών της σημερινής πολιτικής τάξης.

Ο ηθοποιός, ο οποίος δεν έκανε μια παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία, προτιμώντας τα θεάματα από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις συνεντεύξεις, αφιέρωσε τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής του εκστρατείας την Παρασκευή σε μια επίσκεψη στα προάστια του Κιέβου με την ομάδα του.

Την ίδια ώρα η 58χρονη Τιμοσένκο, ακούραστη φιγούρα της ουκρανικής πολιτικής και για τρίτη φορά υποψήφια για την προεδρία, δεσμεύτηκε κατά την προεκλογική της εκστρατεία κυρίως για τη μείωση κατά το ήμισυ των τιμών του φυσικού αερίου για τον πληθυσμό, διατρέχοντας τον κίνδυνο να εξοργίσει τους δανειστές του Κιέβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.