Header Ads

Ισπανία: Τουλάχιστον πέντε τραυματίες σε διαδήλωση ακροδεξιών

Ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο στη Βαρκελώνη, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης της ακροδεξιάς και μιας αντιδιαδήλωσης αυτονομιστών της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ η αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, είχε οργανώσει διαδήλωση στην Πλάθα δ′ Εσπάνια για ”να υπερασπιστεί μέχρι τέλους της ενωμένη Ισπανία”, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του, Σαντιάγο Αμπασκάλ. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ταυτόχρονα, πολλά ριζοσπαστικά, αριστερά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν ”κατά του φασισμού”. Όταν οι περίπου 300 συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να πλησιάσουν στη διαδήλωση του Vox, εμποδίστηκαν από την αστυνομία και έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, ενώ πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν επίσης στους αστυνομικούς, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και μπουκάλια.

Την ίδια ώρα, ο Αμπασκάλ, ενώπιον των οπαδών του δήλωνε ότι ”η Ισπανία δεν θα ανεχθεί να την καταστρέφουν”. ”Δεν θα αποδεχθούμε παρά μόνο την ήττα και τη συνθηκολόγηση του αποσχιστικού” κινήματος, πρόσθεσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς που φιλοδοξεί να μπει στο ισπανικό κοινοβούλιο στις εκλογές της 28ης Απριλίου αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις εκλογές του Μαΐου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.