Header Ads

The Sunday Times: Αντιμέτωπη με την κατάρρευση της κυβέρνησής της η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κινδυνεύει να βιώσει την «πλήρη κατάρρευση» της κυβέρνησής της εξαιτίας του Brexit, εάν δεν καταφέρει η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Sunday Times, εν μέσω της εντεινόμενης σεναριολογίας για το ενδεχόμενο η επικεφαλής της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος να προκηρύξει νέες πρόωρες εκλογές.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον έξι υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν εάν η Μέι επιλέξει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, άλλοι υπουργοί που αντιθέτως υποστηρίζουν το σκληρό Brexit απειλούν να παραιτηθούν αν η Μέι επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, ή να ζητήσει πιο μακρά παράταση της διαδικασίας αποχώρησης, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση των Τimes.

Η στρατηγική της Μέι μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς: η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε κοπιωδώς η κυβέρνησή της με την ΕΕ απορρίφθηκε ― για τρίτη φορά ― από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή, την ημέρα που το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως το διαζύγιο των δύο πλευρών έπειτα από 46 χρόνια θα γινόταν πραγματικότητα.

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου οι πολίτες της Βρετανίας τάχθηκαν (με 52% έναντι 48%) υπέρ της πρότασης η χώρα να πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, το ποια μορφή θα πάρει το Brexit ή το εάν θα γίνει καν παραμένει στον αέρα.

Η Μέι έχει λιγότερες από δύο εβδομάδες στη διάθεσή της για να πείσει τους 27 ότι μπορεί να άρει το αδιέξοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε θα πρέπει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή το ΗΒ θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία για να αμβλυνθεί το οικονομικό σοκ.

Η επικεφαλής των Τόρις υποσχέθηκε να παραιτηθεί εάν η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από το κοινοβούλιο, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους αντιπάλους της να πάνε στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών με άλλον πρωθυπουργό.

Αλλά αυτή η προσφορά στο παρά ένα δεν ήρε το αδιέξοδο, γεγονός που εντείνει τη σεναριολογία περί προκήρυξης νέων εκλογών.

Κατα τη Mail on Sunday, οι σύμβουλοι της πρωθυπουργού είναι διχασμένοι για το εάν η Μέι πρέπει να προκηρύξει εκλογές στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης στην τέταρτη προσπάθειά της, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η πιθανολογούμενη νέα ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί μεθαύριο Τρίτη, με τα μέλη του κοινοβουλίου να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της συμφωνίας που έκλεισε η Μέι και της όποιας άλλης εναλλακτικής.

Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές την Τετάρτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μέιλ ον Σάντεϊ, που δεν επικαλείται καμία πηγή.

Ωστόσο, για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα χρειαστεί η υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και, σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, πολλοί Τόρις δεν θα ήθελαν να ξαναπάνε σε πρόωρες εκλογές με επικεφαλής τη Μέι, που έχασε την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο το 2017.

Η εφημερίδα The Sunday Telegraph γράφει πως κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν θέλουν η Μέι να παραμείνει στην ηγεσία σε περίπτωση εκλογών, στις οποίες φοβούνται πως το κόμμα θα «εκμηδενιστεί» αν η ατελείωτη σύγκρουση της πρωθυπουργού με τη Βουλή των Κοινοτήτων συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Μέιλ ον Σάντεϊ καταγράφει προβάδισμα πέντε μονάδων των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) επί των Συντηρητικών. Ωστόσο, το προβάδισμα του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν υποχωρεί στις τρεις μονάδες εάν στις εκλογές συμμετάσχει μια νέα ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών, που δεν έχει ακόμη ιδρύσει κόμμα.

Κατά την εφημερίδα The Sun, 170 από τα 314 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάμεσά τους 10 υπουργοί, υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία αξιώνουν από τη Μέι να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ τους προσεχείς μήνες, ακόμα και χωρίς συμφωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.