Header Ads

Ο χαρακτήρας του Ερντογάν. Μια σκιαγράφηση...

Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά παρακολουθώντας τον Πρόεδρο της γείτονος, θα προσπαθήσω να κάνω μιά σύντομη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του, σύμφωνα με τα όσα βλέπω, ήδη από τις 27 Μαρτίου 1994 που εκλέχθηκε Δήμαρχος μέχρι σήμερα που είναι catch-all Leader / Sultano-President ( sic ).

Δείχνει ιδεαλιστής και με πρακτικό πνεύμα. Εύστροφος και δραστήριος, δεν αφήνει τίποτα ανεκμετάλλευτο και διαρκώς είναι απασχολημένος με το πολιτικό προφίλ του.

Η δημιουργικότητά του αναζητά σε μόνιμη βάση τρόπους έκφρασης. Δεν ανέχεται περιορισμούς και απαγορεύσεις, γι’ αυτό προτιμά να εργάζεται μόνος.

Η οξυδέρκεια και το ισχυρό ένστικτό του, τον κρατούν μακριά από επιζήμιες επιρροές, ενώ παράλληλα ( εκ του αποτελέσματος ) τον οδηγούν σε σωστές αποφάσεις που τον συμφέρουν. Δηλαδή του βγαίνουν επί 25 χρόνια όλα τα σχέδιά του.

Είναι τελειομανής, υπεύθυνος και επιμελής, ωστόσο, συχνά αναλαμβάνει περισσότερα απ’ όσα έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει, π.χ: να γίνει ηγέτης της uma των μουσουλμάνων της γης και συγχρόνως αυτόνομος αλλά συνεργαζόμενος κατά το δοκούν με Δύση - Ανατολή- Ρωσία.

Στις κοινωνικές επαφές και την προσωπική του ζωή είναι ευθύς (όσο μπορεί να είναι ένας συγκεντρωτικός πολιτικός της δικής του λογικής).

Με το αλά τούρκα χιούμορ του, γοητεύει το κοινό του ( ίσως και άλλους), το οποίο πείθει για τις απόψεις, ή τις ιδέες του. Οι αντίπαλοί του δεν πείθονται , έστω και εάν για δικό του συμφέρον, τους δήλωνε πως έγινε ” Κεμαλιστής”.

Η ανυπομονησία και η υπερβολική αυστηρότητα/ ισλαμικός συντηρητισμός που εκδηλώνει κατά καιρούς, σαφώς βλάπτουν την εικόνα του εσωτερικά και ενίοτε σε Δύση και Ανατολή, αναλόγως των συμφερόντων των τρίτων.

Στα νιάτα του, ήταν πολύ ενεργητικός στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή. Μετά τα 55 του, δηλ. την τελευταία 10ετία, ( σήμερα 65 ετών ) αποκλειστικός στόχος του είναι η μεγαλύτερη δυνατή οικονομική και συναισθηματική ασφάλεια, μη αντέχοντας τη μονοτονία, ελπίζοντας στην υστεροφημία του που κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τα πορτραίτα του Κεμάλ.

Πάντα επεδίωκε και συνεχίζει να συναναστρέφεται δραστήριους ανθρώπους με ποικίλα πνευματικά και πρακτικά ενδιαφέροντα επί παντός επιστητού.

*Πιθανολόγηση: Θα μείνει στην ιστορία. Ως ηγέτης ή ως Ηρόστρατος της χώρας του δεν γνωρίζω, πάντως ως σημείο αναφοράς θα μείνει.

Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος
Από το Blogger.