Header Ads

Κίρστι Μίτσελ: Φωτογραφίζοντας τις νεράιδες των παραμυθιών

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο παραμύθια. Γύριζα από το σχολείο και η μητέρα μου μου διάβαζε ιστορίες. Ακουμπούσα το κεφάλι στο στήθος της και άκουγα. Τον Απρίλιο του 2008, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Επτά μήνες μετά πέθανε. Η κατάρρευση της ήταν τόσο ταχεία ώστε δεν πρόλαβε να γυρίσει στο Λονδίνο. Ήταν δασκάλα. Έδωσε έμπνευση στους μαθητές της μέσα από τη λογοτεχνία και τη φαντασία. Όταν επέστρεψα ένιωσα ότι πρέπει να κάνω κάτι...»

Η Κίρστι Μίτσελ γνώρισε την επιτυχία με τη σειρά The Wonderland Stories -περισσότερα από πέντε χρόνια δουλειάς και 640 φωτογραφίες- project που αφιέρωσε στη μνήμη της μητέρας της. 

Με σπουδές ενδυματολογίας και μόδας, επιρροές από τους Προραφαηλίτες, αλλά και εικονογράφους όπως η Γαλλίδα Πολίν Μαρτάν, και πρακτική στους οίκους των σχεδιαστών Alexander McQueen και Hussein Chalayan, η 43χρονη Κίρστι στράφηκε στη φωτογραφία κατ′ αρχάς για να διαχειριστεί τη θλίψη της.

Όμως, τελικά προχώρησε πολύ πέρα από αυτό. 

Ο παραμυθένιος κόσμος της -μία εραλδική Χώρα των Θαυμάτων που προκαλεί έκπληξη με την ευρηματικότητα, την πολυπλοκότητα, αλλά και την υψηλή αισθητική της- κατέληξε να γίνει θέμα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου -The Guardian, BBC news, The Telegraph, Vogue Italia, Harper’s Bazaar, British Journal of Photography.

Και επιπλέον να επαινεθεί -«... η δουλειά της δεν μοιάζει με τίποτα από ό,τι έχει δει»- και να βραβευθεί. 

Αναζητώντας παρηγοριά στη φύση («την εποχή που στο Σάρεϊ άνθιζαν οι γαλάζιες καμπανούλες», όπως λέει στον Guardian), η Κίρστι άρχισε να φωτογραφίζει. 

Και στην πορεία να στήνει, να σκηνοθετεί τις ονειρικές εικόνες της, τις σαν βγαλμένες από παραμύθια. 

Σχεδιάζοντας η ίδια τα κοστούμια των μοντέλων της -σε ορισμένα όπως η Storyteller (πρώτη φωτογραφία) χρησιμοποιώντας εκατοντάδες μέτρα μετάξι- και με τη βοήθεια make up artist, η Μίτσελ άρχισε να αφηγείται ιστορίες που μοιάζουν με θραύσματα ονείρων, βάζοντας συχνά στο κάδρο και τα σπάνια, συλλεκτικά βιβλία που αγαπούσε και αναζητούσε η μητέρα της. 

Τον Δεκέμβριο του 2018 (και μέχρι τις 3 Μαρτίου 2019) η δουλειά της παρουσιάστηκε στο Fotografiska της Στοκχόλμης, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου για τη σύγχρονη φωτογραφία, ενώ όπως έχει ανακοινώσει, ετοιμάζει ακόμη δύο μεγάλες εκθέσεις, σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Δεν επρόκειτο για μία απλή έκθεση, αλλά μία καθηλωτική εγκατάσταση, στην οποία η Μίτσελ ενσωμάτωσε στοιχεία «σκότους και ήχων» -εν προκειμένω τρία ηχητικά τοπία- δίνοντας μία νέα προοπτική στη Wonderland

Στο backstage βίντεο η Κίρστι και οι συνεργάτες της προετοιμάζουν τη φωτογράφιση. 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.