Header Ads

Τουλάχιστον 35 νεκροί μετά από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Ξαφνικές πλημμύρες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους σε 24 ώρες στο βόρειο και στο δυτικό Αφγανιστάν, παρασύροντας σπίτια και αποκόπτοντας την πρόσβαση σε απομακρυσμένα χωριά, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες άρχισαν νωρίς την Παρασκευή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων στις επαρχίες Φαριάμπ και Μπαλχ (βόρεια) και άλλων 18 στις Χεράτ και Μπαντγίς (δυτικά), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασμάτ Μπαχαντουρί, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 3.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, ο Τζαϊλάνι Φαρχάντ, δήλωσε ότι «εκατοντάδες σπίτια» στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας «έχουν καταστραφεί» και κατά συνέπεια «χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν».

Ο διευθυντής της αφγανικής Ερυθράς Ημισελήνου στη Χεράτ, ο Μιρ Γκιουλαμπουντίν Μίρι, τόνισε πως η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη, εμποδίζοντας ομάδες της να σπεύσουν σε βοήθεια των πληγέντων.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες, πολλοί άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και μέχρι τώρα δεν έχουμε μπορέσει να τους μοιράσουμε τρόφιμα και κουβέρτες», σημείωσε.

Σωστικά συνεργεία στη Φαριάμπ και στη Μπαλχ, στον βορρά, δυσκολεύονται επίσης εδώ και δύο ημέρες να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.

«Στείλαμε βοήθεια, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, στις οικογένειες που επλήγησαν, αλλά το εύρος της καταστροφής είναι μεγάλο, υπάρχουν ακόμα πολλές ανάγκες», δήλωσε ο Χαϊρουλά, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών στο βόρειο Αφγανιστάν.

Οι διασώσεις και η διανομή βοήθειας έπειτα από φυσικές καταστροφές συχνά προσκόπτονται λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και υποδομών στο Αφγανιστάν.

Η έλλειψη επαρκών υποδομών δυσκολεύει επίσης την πρόσβαση σωστικών συνεργείων σε απομονωμένες περιοχές.

Στις αρχές του Μαρτίου, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πλημμύρες παρέσυραν πολλά σπίτια στην επαρχία Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.