Header Ads

Τσίπρας: Δακτύλιος διασυνδεσιμότητας ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία

Σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας πάνω στα θέματα που αφορούν τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, και Ρουμανίας, εστίασαν οι ηγέτες των τεσσάτων χωρών που συμμετείχαν στην 7η Τετραμερή συνάντηση, στο Βουκουρέστι.

Αυτός ο δακτύλιος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις, περιλαμβάνει στο νότιο σκέλος του τη Βόρεια Ελλάδα, το ανατολικό τμήμα του περιλαμβάνει τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, το βόρειο μέρος είναι η διασύνδεση Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και το δυτικό σκέλος είναι η διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία δια μέσου της Βόρειας Μακεδονίας.

«Μιλάμε για σημαντικές υποδομές που θα επιταχύνουν το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας και το διεθνές εμπόριο, αλλά και τη μετακίνηση των πολιτών, μιλάμε για υποδομές στις τηλεπικοινωνίες, μιλάμε για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που θα δώσουν ώθηση και στον τουρισμό, μιλάμε όμως και για ενεργειακούς δρόμους», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημαντικά πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας όπως τη σύνδεση της Μεσογείου, του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τον αγωγό ΙGB, που θα συνδέει τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος ήδη διέρχεται και μεταφέρει αζέρικο αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά θα αντλεί και τις νέες δυνατότητες που θα δώσει η πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη για επανα-αεροποίηση υγροποιημένου αερίου (LNG) όπως επίσης και της υφιστάμενης υποδομής στη Ρεβυθούσα.

Ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την «ιστορικής σημασίας συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό East Med «που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης καθώς διαμορφώνει νέες δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας». Επισήμανε ότι ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης και της Κεντρικής Ελλάδας και από εκεί θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην Ιταλία, «ενδεχομένως όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προς την Βαλκανική».

Ετσι λοιπόν, τόνισε, «έχουμε ένα πλαίσιο που με τον East Med, με τα άλλα έργα μεταφοράς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και με τον IGB (τον κάθετο αγωγό από την Ελλάδα στη Βουλγαρία και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ως ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή».

«Είμαστε οι “B4” των Βαλκανίων, είμαστε οι 4 βαλκανικές χώρες που έχουμε απόλυτη επιθυμία να προχωρήσουμε σε στενή συνεργασία προς όφελος της συνανάπτυξης, της συνεργασίας, της ειρήνης και της ευημερίας για τους λαούς μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε, δε, ότι η Ρουμανική Προεδρία είναι κρίσιμη γιατί διεξάγεται σε μια περίοδο που στην Ευρώπη έχουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 8η κατά σειρά Τετραμερή σύνοδο το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας για τις περιφερειακές εξελίξεις, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Σερβίας, η οποία έχει ήδη καταφέρει πολλά και πρέπει να ενθαρρυνθεί, έχει σταθερή πρόοδο, έχει ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια.

«Στηρίξαμε και τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, διάλογος που δεν βοηθείται από τις πρωτοβουλίες της Πρίστινας, υπογράμμισε.

Συζήτησαν και για τη νέα δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε, ”και για την ανάγκη η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει την ευρωπαϊκή προοπτική”.

«Αλλωστε πιστεύω ότι αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθαυτής της Συμφωνίας και αυτά που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία» συμπλήρωσε.

«Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία», σχολίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν».

 

 

«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη». «Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα». Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

 

 

 Βούτσιτς: Τα ενεργειακά ψηλά στην ατζέντα

Τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας ζήτησε από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των τεσσάρων χωρών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εργασιών της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής.

Οπως είπε ο κ. Βούτσιτς αυτά που συζητήθηκαν πιο πολύ ήταν τα θέματα της ενέργειας και η καλύτερη δυνατή διασυνδεσιμότητα με τους αγωγούς φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας, καθώς, επίσης οι υποδομές με την ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τη Σερβία με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

Μπορίσοφ: Τον Ιούνιο οι υπογραφές για το φυσικό άεριο

Την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα υπογράψουν τη σύμβαση για την κοινή εταιρία σχετικά με τους διαδρόμους μεταφοράς φυσικού αερίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

Αναφερόμενος στη Σερβία ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι το Βελιγράδι έκανε πολλά βήματα προόδου και ο ίδιος είναι έτοιμος να υπογράψει μια δήλωση για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι, όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό να έχουν τη Σερβία μαζί τους στην Ε.Ε.

Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου σχετικά με τα Βαλκάνια και έδωσε τα συγχαρητήρια του στη Ρουμανία για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο σε μια δύσκολη περίοδο λόγω και των ευρωεκλογών.

Ντάντσιλα: Δημιουργία μιας περιοχής ευημερίας

Τη σημασία της διασυνδεσιμότητας στον τομέα της ενέργειας, τόνισε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στις κοινές δηλώσεις με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η κοινή δήλωση του Βουκουρεστίου, που υπογράφουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας είναι η έκφραση της δέσμευσης των τεσσάρων χωρών να εργαστούν για να δημιουργήσουν μια περιοχή ευημερίας η οποία θα είναι συνδεδεμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, είπε η κ. Ντάντσιλα για να προσθέσει ότι καταγράφει το κοινό ενδιαφέρον για την προώθηση των έργων διασυνδεσιμότητας.

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όπως και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν μπει σε αυτό το δρόμο.

Παράλληλα η κ. Ντάντσιλα αναφέρθηκε στο έργο της Ρουμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.