Header Ads

Τουρκία: Αιματηρό επεισόδιο με δύο νεκρούς σε εκλογικό κέντρο

Σοβαρό επεισόδιο με δύο νεκρούς σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής σε εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας στην Τουρκία, ενώ σε άλλο περιστατικό δύο πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο αρχηγός του κόμματος του Ισλαμιστικού Κόμματος Felicity, ανακοίνωσε πως τα θύματα ήταν μέλη της παράταξης και δολοφονήθηκαν από έναν ανιψιό του  υποψηφίου του κυβερνώντος ΑΚΡ. Η δολοφονία αυτή δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής εχθρότητας, ισχυρίζεται, αλλά τα θύματα προσπαθούσαν να αποτρέψουν την εκλογική απάτη.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που ψήφισε νωρίς το πρωϊ, δήλωσε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας και θα κλείσουν στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να ψηφίζουν από τις 8 πμ και μπορούν να ψηφίζουν έως τις 17:00.

Ο επικρατέστερος, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με πολύ μικρή διαφορά, υποψήφιος δήμαρχος για τον μητροπολιτκό δήμο της Κωνσταντινούπολης πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην ασιατική πλευρά της πόλης και δήλωσε ότι “ οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας”. Ευχήθηκε εξάλλου να ενισχυθεί η ενότητα και η αδελφοσύνη στην χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογική εκστρατεία είπε ότι στην προεκλογική περίοδο επισκέφθηκε όλη την Κωνσταντινούπολη δύο φορές και άκουσε όλους τους δημότες.

O πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ψηφίσει στην Κωνσταντινούπολη ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα και ευχήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν ομαλά χωρίς επεισόδια.

Οι εκλογικές απαγορεύσεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Βάσει νόμου σήμερα απαγορεύεται η οπλοφορία ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν άδεια αλλά και η πώληση αλκοόλ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι πολύ είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατα τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λιγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.