Header Ads

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος χωρίς ζάχαρη. Όλο γλύκα, θρέψη και νοστιμιά στο φουλ!

Υπέροχος σιμιγδαλένιος χαλβάς όλο θρέψη και γεύση! Γλυκός και νηστίσιμος χωρίς ζάχαρη!! Όλη η γλύκα του είναι από αγνό μέλι και τα φυσικά σάκχαρα αποξηραμένων φρούτων βρασμένα σε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και η κανέλα δίνουν έξτρα τόνο στη νοστιμιά του!

Αυτός ο χαλβάς είναι σκέτη γλύκα και θρέψη με νοστιμιά στο φουλ!!!!

Οι ποσότητες των υλικών έχουν δοθεί σε αναλογία ποτηριού του νερού που χωράει 250 γρ. σιμιγδάλι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι μέγεθος ποτηριού επιθυμείτε. Απλώς θα διατηρήσετε τις αναλογίες και η συνταγή θα βγει ακόμη και αν είναι μετρημένα τα υλικά σε μέγεθος σφηνοπότηρου! Η μόνη ποσότητα που θα υπολογίσετε εσείς είναι των ξηρών καρπών με βάση τις προτιμήσεις σας.

Στο βίντεο στη συνταγής (δες στο τέλος του κειμένου), η Κωνσταντίνα Σιάχου διαιτολόγος – διατροφολόγος, μας ενημερώνει για την διατροφική αξία των υλικών της συνταγής και το πόσο ωφέλιμες είναι για τον οργανισμό μας.

Καλή σας απόλαυση με υγεία και κέφι!

Υλικά

1 κοντόγεμο ποτήρι ηλιέλαιο (σχεδόν ενάμιση δάχτυλο κάτω από το χείλος του ποτηριού)

2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό

1 ποτήρι μέλι

1 ποτήρι αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Σχεδόν μιάμιση χούφτα χουρμάδες και μία μικρή χούφτα από: σταφίδες ξανθές (Κορινθιακή σταφίδα), σταφίδες μαύρες, cranberries, μύρτιλα.

Ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς (σχεδόν μία μικρή χούφτα από κουκουνάρια, φουντούκια και αμύγδαλα)

4 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού

Ένα ξυλάκι κανέλα ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Κανέλα σε σκόνη για το πασπάλισμα

Προεργασία: Ξασπρίζουμε τα αμύγδαλα, στύβουμε τα πορτοκάλια και σουρώνουμε το φυσικό χυμό.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Σε μια μικρή κατσαρόλα σιγοβράζουμε σχεδόν 2 ποτήρια από το χυμό πορτοκάλι μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα για 10΄. Εντωμεταξύ, καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς. (Αφού πρώτα έχουμε χωρίσει τα αμύγδαλα στα δυο και έχουμε κόψει τα φουντούκια σε μικρότερα κομμάτια.) Τους καβουρδίζουμε σε δυνατή εστία, γυρνώντας τους διαρκώς για να μην «αρπάξουν». Προσοχή, τους αφαιρούμε από το σκεύος αμέσως γιατί αν μείνουν, τραβούν τη θερμοκρασία του σκεύους και μπορεί να μας καούν, παρότι η εστία μας είναι σβηστή.

Βήμα 2ο: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ηλιέλαιο. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα εφαπτόμενη στον πάτο της κατσαρόλας. Η εστία μας είναι σε μεσαία ένταση. Θέλουμε το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί σιγά σιγά ώστε να προλάβει να βράσει, να ψηθεί. Έτσι ο χαλβάς δεν θα λασπώσει και θα είναι σπυρωτός και αφράτος. Όταν αφρατέψει, θα έχει πάρει ωραίο ροδαλό χρυσαφί χρώμα. Τότε, προσθέτουμε το ζωμό με τα αποξηραμένα φρούτα.

Προσοχή! Καθώς ενώνεται το υγρό με το καβουρδισμένο σιμιγδάλι το μείγμα χοχλάζει έντονα και ίσως σας πιτσιλίσει. Φροντίστε να έχετε τα χέρια σας σχετικά απομακρυσμένα από το χείλος της κατσαρόλας. Είναι στιγμιαία αντίδραση της ένωσης του υγρού με το λάδι.

Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε δυναμώνοντας την ένταση της εστίας μέχρι να πήξει το μείγμα. Σβήνουμε την εστία. Προσθέτουμε στο μείγμα κάτι λιγότερο από τη μισή ποσότητα των καβουρδισμένων ξηρών καρπών και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για επιπλέον άρωμα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει τόσο, όσο να αντέχετε τη θερμοκρασία του εάν βυθίσετε το μικρό σας δάχτυλο.

Βήμα 3ο: Δοκιμάστε το χαλβά και προσθέστε όσο μέλι εσείς θέλετε. Είναι αρκετά γλυκός και χωρίς την προσθήκη μελιού. Ένα ποτήρι μέλι είναι υπέρ αρκετό για σούπερ γλυκό χαλβά. Φροντίστε το μέλι να είναι σε ρευστή μορφή ώστε να γίνει εύκολα η ομογενοποίηση με το ανακάτεμα.

Βήμα 4ο:Φορμάρισμα. Μπορείτε να φορμάρετε το χαλβά σε ατομικές μερίδες χρησιμοποιώντας μικρά μπολάκια ή σε μεγάλη ειδική φόρμα για φορμάρισμα ρυζιού ή ακόμη και στη φόρμα για το κέικ (ο χαλβάς ξεφορμάρεται κάπως δύσκολα σε γυάλινα σκεύη). Ρίχνουμε στον πάτο της κάθε φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε την υπόλοιπη ποσότητα των καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Προσθέτουμε τον χαλβά πιέζοντας απαλά με ένα κουτάλι. Στρώνουμε την επιφάνεια και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει. Βασικά μετά από μερικά λεπτά μπορούμε να ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.

Ο χαλβάς τρώγεται αμέσως. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε έξτρα μέλι κατά το σερβίρισμα. Διατηρείται περισσότερες μέρες εάν τον συντηρήσετε εντός ψυγείου. Μπορείτε να τον συνοδεύσετε με φέτες πορτοκαλιού, ή με μια μπάλα παγωτό με τη γεύση που προτιμάτε.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Για να ξασπρίσουμε τα αμύγδαλα τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό (2-3 λεπτά περίπου) μέχρι να βγαίνει η φλούδα τους. Αφαιρούμε τη φλούδα από τα αμύγδαλα πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά μας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας.
  • Οι ξηροί καρποί παραμένουν τραγανοί εάν τους προσθέσετε στο χαλβά εφόσον έχει πιει τα υγρά και όχι κατά το βρασμό.

  • Για το φυσικό χυμό πορτοκαλιού επιλέξτε γλυκά πορτοκάλια όπως είναι η ποικιλία Μέρλιν ή αντικαταστήστε τα πορτοκάλια με γλυκά μανταρίνια.
  • Επιλέξτε φυσικά αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Οι χουρμάδες δίνουν την περισσότερη γλύκα από τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα της συνταγής.
  • Οι χουρμάδες θα λιώσουν κατά το βρασμό και δεν θα είναι ορατοί στο χαλβά όπως θα είναι τα άλλα φρούτα. Αφαιρέστε τους τα κουκούτσια! Επιλέξτε βασιλικούς χουρμάδες. Είναι λίγο πιο ακριβοί αλλά έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τους άλλους.
  • Τα φρούτα του δάσους, μύρτιλα και cranberries δίνουν στο χαλβά μια κάπως κοκκινωπή απόχρωση όταν είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα φρούτα της συνταγής.

  • Προσθέτουμε το μέλι στο χαλβά εφόσον έχει χλιάνει. Έχει δλδ κατέβει η θερμοκρασία του χαλβά κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Έτσι δεν καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του μελιού. Είναι σημαντικό εάν θέλουμε να προσλάβουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες (περίπου 180) αυτού του διατροφικού θησαυρού.

Παρακολουθείστε τη συνταγή βήμα – βήμα:

Αναδημοσίευση από magiacook.gr

Μαρία Καλογεροπούλου
Από το Blogger.