Header Ads

Guardian: Μήπως ήρθε η εποχή για την τετραήμερη εργασία;

Θα έλεγε κανείς ότι έχει ξεκινήσει μια τάση. Αρχίζουν να γίνονται γνωστές ειδήσεις για εταιρίες που εφαρμόζουν την τετραήμερη εργασία, συνειδητοποιώντας ότι κάνει καλό στον εργαζόμενο, στους πελάτες, άρα και συνολικά στην εταιρεία. 

Αυτή η πρακτική δεν εφαρμόζεται μόνο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, η Skroutz εφαρμόζει την τετραήμερη εργασία τους μήνες του καλοκαιριού και φιλοδοξεί κάποια στιγμή να κάνει το μέτρο μόνιμο, όπως είχε πει στη HuffPost Greece, o Γιώργο Χατζηγεωργίου, έναν εκ των ιδρυτών της.

Με το κίνημα της τετραήμερης εργασίας να κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές, ο Guardian αναρωτιέται: μήπως ήρθε η ώρα για καθολική καθιέρωση του μέτρου;

Αν κάποιος προσπαθήσει να επικοινωνήσει με την Indy Cube, μια εταιρεία στην Ουαλία, μετά τις 5 το απόγευμα θα λάβει αυτό το μήνυμα που θα μπορούσε να είναι και το σλόγκαν των υποστηρικτών της τετραήμερης εργασίας: «Θα σας καλέσουμε άμεσα σε ώρες εργασίας.  Αν επικοινωνείτε μαζί  μας εκτός ωραρίου, πιθανότατα είμαστε απασχολημένοι με άλλα πράγματα, όπως ιππασία, καράτε, ή απλά θα κοιμόμαστε». 

Η εταιρεία είναι μια από εκείνες που έχουν εφαρμόσει το μέτρο της τετραήμερης εργασίας -ή του τριήμερου σαββατοκύριακου αν προτιμάτε- πληρώνοντας φυσικά στους εργαζόμενους όσο τους πλήρωνε και όσο εργάζονταν πενταήμερο. 

Όσο περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν το μέτρο, τόσο περισσότερα στοιχεία προκύπτουν για τα οφέλη του: Αυξάνεται η παραγωγικότητα, μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα (αναλώσιμα, ρεύμα κτλ) και φυσικά οι εργαζόμενοι είναι χαρούμενοι. 

Και φυσικά, όπως αναφέρει ο Guardian, δεν είναι μόνο μικρές εταιρείες που άλλαξαν πολιτική για να μειώσουν τα έξοδα κλείνοντας τα φώτα μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα.  

Μια εταιρεία μάρκετινγκ στη Γλασκόβη, Pursuit Marketing, λέει ότι από το 2016 που εφαρμόζει την τετραήμερη εργασία για τους 120 εργαζόμενους που έχει, είδε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 30%. Η Perpetual Guardian, μια επενδυτική εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο αξίας 200 δισ. δολαρίων, λέει ότι είχε αύξηση στην παραγωγικότητα των 240 εργαζόμενών της κατά 20%. 

Και πολλές άλλες μικρές εταιρείες της Μεγάλης Βρετανίας που επικοινώνησαν με τον Guardian είπαν ότι δεν είδαν μόνο τα κέρδη τους να αυξάνονται, αλλά και την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση του προσωπικού.  

Και σε κυβερνητικό επίπεδο, οι εργατικοί διεξάγουν έρευνα για το κατά πόσο το μέτρο αυτό θα έφερνε πολλά οφέλη. 

Και ενώ η τάση αυτή είναι υπό εξέταση, η σκληρή αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση μας έκανε να εργαζόμαστε περισσότερο χωρίς περισσότερα χρήματα. 

Όπως φαίνεται στο γράφημα, την περίοδο της κρίσης αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, με τους Έλληνες να εργάζονται περισσότερο από όλους.   

Οι έρευνες δείχνουν ότι η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από τις ώρες της εργασίας, αλλά από το πόσο καλά αισθάνεται ο εργαζόμενος. Μια έρευνα του 2014 από το Institute for Labour Economics, έδειξε ότι μετά το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, η παραγωγικότητα μειώνεται αισθητά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι σαν να μην δουλεύουμε. 

Η έρευνα έγινε σε τηλεφωνικά κέντρα και βρήκαν ότι τα τηλεφωνήματα οι εργαζόμενοι τα χειρίζονταν με λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο όσο περισσότερες ώρες εργάζονταν. Αντίθετα, όταν εργάζονται λιγότερες ώρες, οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και πιο παραγωγικοί.  

Βέβαια, οι βιομήχανοι της Βρετανίας αντιδρούν λέγοντας ότι «σε μια εποχή όπου η ευέλικτη εργασία γίνεται όλο και πιο σημαντική, οι ανελαστικές προσεγγίσεις είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».

Από την πλευρά των Εργατικών, η Ρέιτσελ Κέι, που ερευνά τις επιπτώσεις της τετραήμερης εργασίας στην οικονομία, λέει το να εργάζεται κάποιος λιγότερες ώρες για τα ίδια χρήματα, θα μπορούσαν να λειτουργήσει σε τομείς που οι εργοδότες δεν χρειάζονται εργαζόμενους που να είναι διαθέσιμοι όλη την ώρα, αλλά όχι, για παράδειγμα, στο λιανικό εμπόριο όπου απαιτείται φυσική παρουσία. Επίσης, όπως λέει, η μετάβαση της Γαλλίας στο 35ωρο εργασίας, έκανε τις εταιρείες να πιέζουν τους εργαζόμενους για πιο εντατική εργασία, με αποτέλεσμα να γίνεται η δουλειά πιο αγχωτική. Επομένως, το εάν θα βελτιωθεί η ζωή των εργαζόμενων από  το τετραήμερο εργασίας, εξαρτάται και από το φόρτο εργασίας της κάθε εταιρείας, επισημαίνει.  

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.