Header Ads

Brexit: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Οι βρετανοί βουλευτές καλούνται το βράδυ της Τετάρτης να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά η δεύτερη ήττα της Τερέζα Μέι το βράδυ της Τρίτης, όταν το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε για άλλη μία φορά το σχέδιό της για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οδηγεί την χώρα σε άγνωστα νερά. 

Μετά από δυμόμιση χρόνια βασανιστικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και δύο αποτυχημένες απόπειρες να περάσει το σχέδιό της από την Βουλή, η Μέι δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα τινάξει την βρετανική οικονομία στον αέρα.

Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για τις 7 το βράδυ (9μμ. ώρα Ελλάδος). Οι βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν το Brexit χωρίς συμφωνία και την Πέμπτη θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της καθυστέρησης της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, πιθανότατα για μερικούς μήνες. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει δισεκατομμύρια λίρες για επιπλέον δημόσιες δαπάνες ή μειώσεις φόρων, εάν το Κοινοβούλιο γλίτωνε την Βρετανία από το σοκ της εγκατάλειψης του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ του πλανήτη. 

 «Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε σημαντική διαταραχή βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και μια λιγότερο επιτυχημένη οικονομία μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με την αποχώρηση με συμφωνία», τόνισε ο Χάμοντ ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Η αξία της στερλίνας παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, διατηρώντας τα προηγούμενα κέρδη της, με την ελπίδα ότι οι βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν εναντίον του Brexit χωρίς συμφωνία.

Μετά και την δεύτερη απόρριψη του σχεδίου της την Τρίτη, η Μέι επανέλαβε ότι  παρ′ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την αποχώρηση με ομαλό τρόπο.

«Θέλω να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με μία καλή συμφωνία, πιστεύω πως έχουμε μία καλή συμφωνία», είπε στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν δώσει γραμμή στο Κόμμα των Συντηρητικών για το πώς να ψηφίσει.

 Οι βρετανοί βουλευτές έχουν υποβάλλει εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του Brexit χωρίς συμφωνία, για το οποίο θα ψηφίσουν την Τρίτη. 

Οι επιλογές

Καθώς το τέλος του δράματος πλησιάζει, διπλωμάτες και επενδυτές βλέπουν τέσσερις κύριες επιλογές: καθυστέρηση, έγκριση του σχεδίου της Μέι την τελευταία στιγμή, κατά λάθος Brexit χωρίς συμφωνία και νέο δημοψήφισμα. 

 «Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο ενός Brexit με συμφωνία, αλλά τα γεγονότα της Τρίτης έδειξαν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει» δήλωσε η Γεμρανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ. 

Μπορεί να καθυστερήσει το Brexit; 

Αν η Βρετανία ζητήσει καθυστέρηση, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες-μέλη. Η ΕΕ θα προτιμούσε μία σύντομη παράταση, δεδομένων των Ευρωεκλογών του Μαΐου, αλλά το πώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην λύση του αδιεξόδου δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Goldman Sachs,  υπάρχουν 55% πιθανότητες υπερ της ψήφισης του σχεδίου της Μέι, με μικρές παραλλαγές, μετά από μία τρίμηνη παράταση του άρθρου 50. Η ανατροπή του Brexit έχει 35% και η έξοδος χωρίς συμφωνία 10% πιθανότητες.

Ο βρετανός υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία είναι προτιμότερη από την παραμονή στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική για την δημοκρατία» της Βρετανίας. 

 Πηγή: Reuters

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.