Header Ads

Πως η συμπόνια προς τον εαυτό σου οδηγεί στην επιτυχία!

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που μπορεί να μας σταματούν από το να πετύχουμε αυτό που ονειρευόμαστε;

Ποιες είναι αυτές;

Στις συνεδρίες business coaching, ένα από τα θέματα που εστιάζουμε είναι πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε για τον εαυτό μας. Η ανθρώπινη τάση να ασκούμε σκληρή κριτική στον εαυτό μας, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα και απομακρύνει σταδιακά από την μακροπρόθεσμη ευτυχία.

Σε συνδυασμό με ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο εστιάζει στις αδυναμίες και στη βελτίωση τους και όχι στις δυνατότητες και στα ταλέντα μας, έχουμε μάθει από την παιδική μας ηλικία, να λειτουργούμε με αρνητικές σκέψεις, να εστιάζουμε στις αδυναμίες μας και να βρισκόμαστε σε μια συνεχή αυτό-αμφισβήτηση .

Φανταστείτε τι θα άλλαζε στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή, εάν θα μπορούσατε να μετατρέψετε το παιχνίδι της αυτό-αμφισβήτησης σε μια χρήσιμη μορφή τέχνης και ως αντίδοτο να παίζατε το παιχνίδι της αυτό-συμπόνιας.

Τη σημασία της αυτό-συμπόνιας (self-compassion) στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή επισημαίνει στην έρευνά της η Dr Kristin Neff.

H συμπόνια για τον εαυτό σου, δεν διαφέρει πραγματικά από το να έχεις συμπόνια για τους άλλους. Όταν συμπονάμε κάποιον προσφέρουμε καλοσύνη, κατανόηση για όταν αποτυγχάνει ή κάνει λάθη, δεν ασκούμε σκληρή κριτική και προσπαθούμε να τον υποστηρίξουμε με πρακτικούς τρόπους. Κυρίως όμως, όταν αισθάνεσαι συμπόνια, σημαίνει ότι συνειδητοποιείς ότι η αποτυχία και η ατέλεια είναι μέρος της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας.

Η αυτό-συμπόνια προϋποθέτει ότι ενεργείς με τον ίδιο τρόπο προς εσένα όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες ή αποτυγχάνεις σε ένα εγχείρημα. Αντί λοιπόν να γίνεις για άλλη μια φορά σκληρός/ή με τον εαυτό σου μπορείς να σταματήσεις και να πεις ”αυτό είναι πραγματικά δύσκολο τώρα, πώς μπορώ να ηρεμήσω και να με φροντίσω αυτή τη στιγμή;”

Ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι με αυτό τον τρόπο τιμάς και αποδέχεσαι την ανθρώπινη φύση σου.

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς επιθυμούμε. Στην διαδρομή μας βιώνουμε απογοητεύσεις, υπάρχουν απώλειες, κάνουμε λάθη και αποτυγχάνουμε. Αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση, μια πραγματικότητα που μοιραζόμαστε όλοι μας. Όσο περισσότερο ανοίγεις την καρδιά σου σε αυτήν την πραγματικότητα αντί να αγωνίζεσαι εναντίον της, δοκίμασε να εξασκήσεις τη συμπόνια για σένα προσωπικά και για όλους τους συνανθρώπους σου.

Διαβάστε κάποιες χρήσιμες ασκήσεις, για να ενσωματώσουμε την αυτό-συμπόνια στην καθημερινή μας ζωή.

-Φέρσου σαν εσύ να είσαι ο καλύτερος σου φίλος.

Πώς θα αντιμετώπιζες έναν φίλο;

Σε ένα φύλλο χαρτιού απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πρώτα, σκέψου στιγμές που ένας στενός σου φίλος μπορεί να αισθάνθηκε πολύ άσχημα για τον εαυτό του ή πραγματικά να αγωνίζεται στη ζωή του για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Πώς θα απαντούσες στον φίλο σου σε αυτή την κατάσταση; Κατέγραψε τι κάνεις συνήθως, τι λες και σημείωσε τον τόνο στον οποίο συνήθως μιλάς στους φίλους σου.

Τώρα σκέψου στιγμές που αισθάνεσαι εσύ άσχημα ή βιώνεις μια δύσκολη κατάσταση. Τι σκέφτεσαι σε αυτές τις περιπτώσεις; Κατέγραψε τι κάνεις, τι σκέφτεσαι και σημείωσε τον τόνο με τον οποίο συνήθως μιλάς στον εαυτό σου.

Παρατήρησες διαφορές; Αν ναι, αναρωτήσου γιατί. Ποιοι παράγοντες ή φόβοι μπαίνουν στο παιχνίδι που σε οδηγούν να αντιμετωπίζεις εσένα και τους άλλους τόσο διαφορετικά;

-Άλλαξε τον εσωτερικό σου διάλογο

Αυτή η άσκηση θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες και μακροπρόθεσμα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεσαι με τον εαυτό σου.

Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσεις πότε κάνεις σκληρή αυτοκριτική. Για κάποιους αυτή η εσωτερική φωνή είναι τόσο συνηθισμένη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την αναγνωρίσουν με ευκολία.

Παρατήρησε τις αρνητικές λέξεις που χρησιμοποιείς και εντόπισε τον εσωτερικό σου κριτή.

Για παράδειγμα, μόλις ολοκλήρωσες κάτι σημαντικό στη δουλειά σου και παρατήρησες ότι κάτι πήγε λάθος. Μήπως εμφανίζονται στο μυαλό σου λέξεις όπως, “τι ανόητος/η που είμαι” ή “πάλι δεν τα κατάφερα” ή “είμαι ανεπαρκής” ;

Πραγματικά προσπάθησε να αποκτήσεις μια σαφή αίσθηση του πώς μιλάς εσωτερικά.

Τώρα κάνε μια προσπάθεια να μαλακώσεις την αυτοκριτική σου φωνή αλλά να το κάνεις με συμπόνια.

Μίλα στον εαυτό σου όπως θα μίλαγες σε έναν φίλο σου που αντιμετωπίζει μια δυσκολία ή βιώνει μια μικρή αποτυχία. Tι θα του έλεγες;

Μίλα υποστηρικτικά σα να είσαι εσύ ο καλύτερος σου φίλος, μίλα του με αγάπη, φροντίδα και συμπόνια.

-Προσδιόρισε αυτό που πραγματικά θέλεις

Σκέψου τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αυτοκριτική ως κίνητρο.

Υπάρχει κάποιο προσωπικό χαρακτηριστικό/συμπεριφορά σου που επικρίνεις σε εσένα όπως, (είμαι πολύ αναβλητικός/η, είμαι απότομος/η, είμαι παρορμητικός/η, είμαι ανοργάνωτος/η κλπ.);

Εάν ναι, πρώτα προσπάθησε να το αναγνωρίσεις και δώσε χώρο να το αισθανθείς και να σε συμπονέσεις. Στη συνέχεια, προσπάθησε να επαναπροσδιορίσεις τον εσωτερικό σου διάλογο, ώστε να είναι πιο ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός.

Να θυμάσαι πάντα ότι αν θέλεις πραγματικά να παρακινηθείς για να κάνεις αλλαγές, η αγάπη είναι πιο ισχυρή από το φόβο. Η αυτό-συμπόνια οδηγεί στην ψυχική ανθεκτικότητα, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη ολοκλήρωση και την επίτευξη των στόχων σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Πόπη Δημητροπούλου
Από το Blogger.