Header Ads

Οργή και θλίψη σε όλο τον πλανήτη για την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία

Σοκαρισμένη παρακολουθεί ολόκληρη υφήλιος το τρομοκρατικό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Μουσουλμάνοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση εναντίον δύο τεμενών από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι.

Ερντογάν: «Αξιοθρήνητη πράξη, αυξανόμενη η ισλαμοφοβία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «έντονα» την επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων προσκυνητών στο Τζαμί Αλ Νούρ και ζήτησε το έλεος του Θεού για τα θύματα των πυροβολισμών και την ταχεία ανάκαμψη των τραυματιών.

«Εκ μέρους της χώρας μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον ισλαμικό κόσμο και στον λαό της Νέας Ζηλανδίας, στους οποίους απευθύνεται αυτή η αξιοθρήνητη πράξη - το τελευταίο παράδειγμα του αυξανόμενου ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπός του, Ιμπραήμ Καλίν, καταδίκασε τη «ρατσιστική και φασιστική επίθεση». «Αυτή η επίθεση δείχνει το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η εχθρότητα και η επιθετικότητα απέναντι στους μουσουλμάνους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Καλίν.

«Eχουμε δει πολλές φορές ο ισλαμοφοβικός λόγος εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων να μετατρέπεται σε μια διεστραμμένη και δολοφονική ιδεολογία. Ο κόσμος πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια σε αυτό τον λόγο και πρέπει να πει “τέλος” στην ισλαμοφοβική, φασιστική τρομοκρατία», επεσήμανε.

Θρήνος και αγανάκτηση στις μουσουλμανικές χώρες

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χώρα «καταδικάζει έντονα το μακελειό, κυρίως σε έναν χώρο λατρείας στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής».

Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι η Μαρσούντι επεσήμανε πως έξι Ινδονήσιοι βρίσκονταν μέσα στο τέμενος όταν σημειώθηκε η επίθεση, εκ των οποίων τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν και τρεις αγνοούνται.

Στη Μαλαισία ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Ανουαρ Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι ένας Μαλαισιανός τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «μια μαύρη τραγωδία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια ειρήνη». «Λυπάμαι βαθιά για αυτή την απολίτιστη ενέργεια, που αντίκειται στις ανθρωπιστικές αξίες και η οποία κόστισε τη ζωή πολιτών», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Ο ιδρυτής του All India Muslim Personal Board, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης λογίων στην Ινδία, δήλωσε ότι η επίθεση είναι «απολύτως καταδικαστέα». «Ενας αντιμουσουλμανικός ιός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ανθρωποι όλων των θρησκειών θα πρέπει να ανησυχούν πολύ» υποστήριξε ο Καμάλ Φαρούκι.

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι, Ουαχιντουλάχ Ουαΐσι, έγραψε στο Twitter ότι τρεις Αφγανοί έχουν τραυματιστεί στην επίθεση. «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του αφγανικής καταγωγής ανθρώπου που σκοτώθηκε σε αυτό το φρικτό συμβάν», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ο Μοχαμάντ Φάισαλ, καταδίκασε την επίθεση χρησιμοποιώντας το hashtag #pakistanagainstterror (το μτφ. το Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας).

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιμραν Καν, καταδίκασε τις επιθέσεις, κατηγορώντας την αυξανόμενη ισλαμοφοβία. «Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία» έγραψε την στο Twitter και πρόσθεσε: «Κατηγορώ αυτές τις αυξανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στην σημερινή ισλαμοφοβία μετά την 9/11, όπου το Ισλάμ και οι Ισραηλινοί Ισραηλινοί 1,3 δισεκατομμύρια έχουν συλλογικά κατηγορηθεί για οποιαδήποτε πράξη τρομοκρατίας από μουσουλμάνο»

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν. Τσάι Ινγκ-Βεν, δήλωσε «απόλυτα λυπημένος από τους μαζικος πυροβολισμούς στη Νέα Ζηλανδία.

Παγκόσμια καταδίκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας λέει ότι οι επιθέσεις σε δύο τζαμιά στο Κράιστερτς είναι ένα «βίαιο έγκλημα» που αγγίζει ανθρώπους όλων των θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Σε δύο tweets, ο Χέικο Μάας δήλωσε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθεια της Γερμανίας για τους φίλους και τις οικογένειες των θυμάτων. «Αν οι άνθρωποι δολοφονούνται αποκλειστικά λόγω της θρησκείας τους, αυτή είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας» έγραψε.

Η Γαλλία αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας σε τζαμιά και άλλες θρησκευτικές τοποθεσίες μετά τη θανατηφόρα επίθεση εναντίον δύο τεμένων στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, κατήγγειλε τα «απεχθή εγκλήματα εναντίον των τζαμιών στη Νέα Ζηλανδία» και είπε ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κρίστοφερ Κάστανερ, διέταξε τους νομάρχες όλης της χώρας να στείλουν περιπολίες και να ενισχύσουν την επιτήρηση των τόπων λατρείας «ως μέτρο προφύλαξης»..

Η Γαλλία φιλοξενεί, εξάλλου, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Ευρώπης. 

Η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, Μάργκο Γουάλστρομ, ανέφερε πως είναι «σοκαρισμένη με την επίθεση». 

Αντίστοιχα, ο Δανός ομόλογός της, Αντερς Σάμουελσεν, τόνισε πως «ο εξτρεμισμός έδειξε το άσχημο πρόσωπό του».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.