Header Ads

Μπρέντον Τάραντ: Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στην Κράιστσερτς

Την Παρασκευή, η Νέα Ζηλανδία έζησε το πιο φρικιαστικό μακελειό στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς δέχθηκαν ένοπλη επίθεση με αποτέλεσμα 49 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Πριν την επίθεση, ένας ένοπλος Αυστραλιανής υπηκοότητας που φέρεται να ονομάζεται Μπρέντον Χάρισον Τάραντ, ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα «μανιφέστο» 74 σελίδων με τίτλο «Η μεγάλη μετακίνηση» για να προκαλέσει φόβο στη μουσουλμανική κοινότητα. Στο κείμενο αυτό διηγείται ότι για πρώτη φορά σκέφτηκε να διαπράξει επίθεση τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017 όταν ταξίδευε στη Γαλλία και τη δυτική Ευρώπη. Εκεί αναφέρει ότι τον εξέπληξε η «εισβολή» μεταναστών στις γαλλικές πόλεις και κάνει λόγο για την «απελπισία» που του προκάλεσε η νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν. 

Στο μανιφέστο του ο Ταράντ επικαλείται διάφορα κείμενα δραστών ρατσιστικών ή ακροδεξιών επιθέσεων, κυρίως του Νορβηγού Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011. Δηλώνει μάλιστα ότι είχε «μια σύντομη επαφή μαζί του».

Στο τέλος του μανιφέστου ο Ταράντ δηλώνει «ρατσιστής», «φασίστας» και λέει ότι ο Όσβαλντ Μόσλεϊ, ιδρυτής το 1932 της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, είναι «το ιστορικό πρόσωπο οι πεποιθήσεις του οποίου είναι πιο κοντά στις δικές μου».

Στη συνέχεια κατέγραψε στην κάμερα τις επιθέσεις για 17 λεπτά, μεταδίδοντάς τις στο Facebook. Το Σάββατο ο Τάραντ καταδικάστηκε για φόνο στα δύο τεμένη. 

Ποιος είναι ο Τάραντ

Ο Μπρέντον Χάρισον Τάραντ γεννήθηκε στην πόλη Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας το 1990. Ο πατέρας του, Ρόντνει, ήταν εργάτης και αθλητής και πέθανε το 2010 σε ηλικία 49 ετών από καρκίνο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Νέας Ζηλανδίας, News hub, τη στιγμή της οικογενειακής τραγωδίας, ο Τάραντ εργαζόταν ως γυμναστής σε τοπικό γυμναστήριο. «Ήταν ένας πολύ αφοσιωμένος προσωπικός γυμναστής», δήλωσε ο μάνατζερ στο ABC. Μάλιστα, είχε προσφερθεί να προπονήση μικρά παιδιά, χωρίς αμοιβή.

Η μητέρα του ζει, είναι δασκάλα και δεν έχει τις ίδιες βίαιες ιδεολογίες με τον γιο της, σύμφωνα με τα προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μιλάει κατά της βίας και πιστεύει στη θεραπευτική δύναμη των κρυστάλλων. Ο Τάραντ έχει και μια αδερφή. Οι γονείς του χώρισαν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90. 

Ο Τάραντ παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης. 

Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα και τότε άρχισε να υποστηρίζει την ιδεολογία των «λευκών ρατσιστών» («white supremacists»). Έγραφε για τα ταξίδια στη Δυτική Ευρώπη και το πόσο αηδίαζε στην παρουσία μεγάλων κοινοτήτων μεταναστών. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Ζηλανδία. 

Το Sky News αναφέρει ότι οι κάτοικοι του Γκράφτον είναι σοκαρισμένοι και προσπαθούν να συμβιβαστούν με το πώς ένας «ευγενικός και με καλούς τρόπους, νεαρός άνδρας» οδηγήθηκε στο Κράιστσερτς και σε αυτή την πράξη. 

 

(Με πληροφορίες από το Reuters, το News Hub, το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.