Header Ads

Τσίπρας: Θα εξαγοράσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ

Την πολιτική απόφαση να εξαγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ τα οποία είναι και ακριβά φαίνεται ότι έχει λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα αναληφθεί η σχετική πρωτοβουλία.

Επισημαίνεται ότι η αναφορά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο ΔΝΤ έγινε μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσής του η οποία περιλάμβανε τα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό όμως μάλλον δεν επηρεάζει την απόφαση της κυβέρνησης.

Μιλώντας εκτός κειμένου ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο λαός μας σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει  η χώρα το δρόμο που οδηγεί  στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση ή θα επιλέξει έναν άλλο δρόμο, που βγάζει, όμως, στο αντίθετο ρεύμα. Γιατί μπορεί να μοιάζει με σταυροδρόμι αλλά, στην πραγματικότητα, ο ένας δρόμος πάει ευθεία, ο άλλος δρόμος οδηγεί σε αναστροφή. Αναστροφή στα χρόνια της κρίσης, αναστροφή στα χρόνια της βαθιάς λιτότητας, αναστροφή στα χρόνια του ΔΝΤ. Είναι εδώ και κάνει αισθητή την παρουσία του. Κάποιοι θέλουν να είναι εδώ. Εμείς έχουμε σχέδιο για να πάψει να είναι εδώ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».

Ο χρόνος επομένως θα είναι «σύντομα» ενώ το πώς «θα το κάνουμε πράξη» θα φανεί στις επόμενες εκδόσεις ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ. Υπογραμμίζεται ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων  συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, καθώς οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Την Τρίτη η νέα έκδοση 10ετους ομολόγου στην επίσημη διαπραγμάτευση βρίσκει την έκδοση να σημειώνει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,85% από το 3,90%. Και την Τετάρτη έπεσε στο 3,826%.
Πάντως ενδέχεται να μην αποπληρωθεί όλο το ποσό που μας έχει δοθεί από το ΔΝΤ αλλά ένα μεγάλο τμήμα του. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί και η σχετική άδεια του ESM.

Κώστας Πουλακίδας / HuffPost Greece
Από το Blogger.