Header Ads

Γερμανία: Δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση δύο στους τρεις Γερμανούς

Δύο στους τρεις Γερμανούς δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση συνασπισμού, έναν χρόνο μετά τον σχηματισμό της, ενώ με την ίδια την Καγκελάριο ’Αγγελα Μέρκελ δηλώνουν δυσαρεστημένοι περισσότεροι από τους μισούς. Δυσαρέσκεια όμως εκφράζουν οι Γερμανοί και για τους υπουργούς της κυβέρνησής τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel με αφορμή την πρώτη επέτειο του «μεγάλου» συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης - Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CDU/CSU-SPD), το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει «δυσαρεστημένο» και «μάλλον δυσαρεστημένο» από την κυρία Μέρκελ. Το 63% δηλώνει «δυσαρεστημένο» και «μάλλον δυσαρεστημένο» από την απόδοση του CDU και το 68% «δυσαρεστημένο» και «μάλλον δυσαρεστημένο» από το SPD.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους υπουργούς της συγκυβέρνησης δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει περισσότερες θετικές από ό,τι αρνητικές κριτικές για την πολιτική του, με την υπουργό ‘Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χρεώνεται ανεπάρκειες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και ελέγχεται για θέματα διαφθοράς του υπουργείου της, να είναι η λιγότερο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης. Το συντριπτικό 80% δηλώνει «δυσαρεστημένο» και «μάλλον δυσαρεστημένο» με το έργο της, ενώ «ικανοποιημένο» και «μάλλον ικανοποιημένο» δηλώνει μόλις το 10% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ, ο οποίος διαχειρίζεται το ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στις πόλεις, η υπουργός Παιδείας ’Ανια Κάρλιτσεκ , ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Στον αντίποδα, τις «καλύτερες» επιδόσεις σημειώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, με 50% αρνητικές αξιολογήσεις και 31% θετικές και η υπουργός Οικογένειας Φραντσίσκα Τζίφεϊ με 50% αρνητικές και 28% θετικές αντίστοιχα.

 Σε άρθρο γνώμης πάντως το Spiegel εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η κυρία Μέρκελ να εξαντλήσει την θητεία της στην Καγκελαρία έως το 2021 ή τουλάχιστον να καθυστερήσει αρκετά να αποχωρήσει και σε κάθε περίπτωση να μην παραιτηθεί εντός του έτους, όπως θα επιθυμούσαν κάποιοι, παρά τα προβλήματα στο εσωτερικό του συνασπισμού και στα κόμματα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Der Spiegel) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.